Premijer liga optužila Man Siti zbog navodnih kršenja finansijskih pravila

Premijer liga optužila Man Siti zbog navodnih kršenja finansijskih pravila

Mančester siti je upućen nezavisnoj komisiji zbog više od 100 navodnih kršenja finansijskih pravila Premijer lige, saopštila je u ponedeljak fudbalska liga Engleske.

Prekršaji se protežu od sezone 2009-10 do kampanje 2017-18, dodaje liga. Siti su kupili njihovi vlasnici iz Abu Dabija, Citi Football Group, 2008.

Ako optužbe budu dokazane, Siti bi mogao da se suoči sa nizom sankcija, uključujući oduzimanje bodova ili izbacivanje iz Premijer lige.

Klub je navodno prekršio pravila koja se odnose na pružanje tačnih finansijskih informacija, „posebno u pogledu svojih prihoda (uključujući prihode od sponzorstva), njegovih povezanih strana i njegovih operativnih troškova“, saopštila je liga.

Optužbe proizilaze iz istrage Premijer lige o finansijskim poslovima Sitija koja je pokrenuta pre četiri godine, mesecima nakon objavljivanja tranše dokumenata „Football Leaks“-a do kojih je došla nemačka publikacija Der Spiegel i koju je pregledao Rojters.

Evropsko upravljačko telo UEFA je kasnije zabranilo Sitiju da učestvuje u Ligi šampiona na dve godine, ali se uspešno žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS), koji je poništio zabranu 2020.

UEFA je kaznila klub sa 30 miliona evra (32,28 miliona dolara), što je CAS smanjio na 10 miliona evra.

Premijer liga navodi da Siti nije u potpunosti otkrio menadžerske naknade u svakoj sezoni od 2009-10 do 2012-13, kada je Roberto Mancini bio trener.

Klub se takođe tereti da nije poštovao pravila Premijer lige koja zahtevaju od klubova da poštuju propise UEFA o finansijskom fer-pleju (FFP) u sezoni 2013-14. -16 do sezone 2017-18.

Propisi FFP-a su dizajnirani da spreče klubove da ostvaruju velike gubitke trošenjem na igrače. Oni takođe osiguravaju da su sponzorski ugovori zasnovani na njihovoj stvarnoj tržišnoj vrednosti i da su istinski komercijalni sporazumi – a ne načini na koje vlasnici upumpaju novac u klub kako bi zaobišli pravila.

Siti se takođe navodi da nije sarađivao i nije pomogao Premijer ligi u njenim istragama od decembra 2018. do danas.

„Članove Komisije će imenovati nezavisni predsedavajući sudskog veća Premijer lige“, ​​navodi se u saopštenju Premijer lige.

„Postupak pred Komisijom će biti… poverljiv i saslušan nasamo.

„Premijer liga neće više komentarisati ovo pitanje do daljnjeg.

Siti nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.