Zemljotres jačine 7,8 stepeni srušio zgrade u Turskoj

Zemljotres jačine 7,8 stepeni srušio zgrade u Turskoj

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale potresao je jugoistočnu Tursku rano u ponedeljak, nakon čega je usledila još jedna jaka oluja. To se osetilo u nekoliko provincija u regionu i srušilo je niz zgrada, navodi se u izveštajima.

Američki geološki zavod saopštio je da je centar zemljotresa bio oko 33 kilometra od Gaziantepa, glavnog grada i glavnog grada provincije. Bilo je oko 26 kilometara od grada Nurdagija, prenosi AP.

Bio je centriran na 18 kilometara duboko, prema Geološkom zavodu SAD. Snažna oluja jačine 6,7 stepeni udarila je oko 10 minuta kasnije.

Turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama, AFAD, saopštila je da je potres jačine 7,4 i da je bio centar grada Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš.

Nekoliko zgrada se srušilo u susednim provincijama Malatija, Dijarbakir i Malatija, javila je televizija HaberTurk. Nije bilo neposrednih izveštaja o žrtvama.

Turska se nalazi na vrhu glavnih linija raseda i često je potresaju zemljotresi.

Zemljotres se osetio i u Libanu i Siriji.

Sirijski državni mediji javili su da su se neke zgrade srušile u severnom gradu Alepu i centralnom gradu Hami.

Na severozapadu koji drže pobunjenici u Siriji, a koji se graniči sa Turskom, srušilo se nekoliko zgrada, saopštila je opoziciona Sirijska civilna odbrana.

Za sada nije bilo informacija o žrtvama.

U Bejrutu i ​​Damasku zgrade su se tresle i mnogi ljudi su u strahu sišli na ulice.