Ukrajina postavlja zahteve Izraelu

Ukrajina postavlja zahteve Izraelu

Ukrajina je iznela niz zahteva za „testiranje“ podrške i obaveza Izraela tokom planirane posete ministra spoljnih poslova Elija Koena Kijevu, prema nekoliko medijskih izveštaja koji se pozivaju na neimenovane izraelske i ukrajinske zvaničnike u nedelju.

Kijev vidi posetu najviše rangiranog izraelskog zvaničnika u poslednjih godinu dana kao dobru priliku da se verifikuje „namera i politika” nove izraelske vlade prema Ukrajini, rekao je diplomatski izvor za Akios. Koen je očigledno tražio sastanak sa predsednikom Vladimirom Zelenskim, ali to može zavisiti od toga da li je diplomata bio spreman da osudi Moskvu u javnom govoru.

„Predsednik se neće sastati sa Koenom radi fotografisanja“, navodno je rekao ukrajinski izvor, dok izraelska strana očekuje da će se sastanak održati bez obzira.

U telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom prošlog meseca, Koen je prihvatio poziv da poseti Kijev, ali tačan datum putovanja ostaje nepoznat. Takođe je navodno obećao da će u narednim mesecima potpuno ponovo otvoriti izraelsku ambasadu.

Koen je, nakon imenovanja za ministra spoljnih poslova krajem decembra, signalizirao da će Zapadni Jerusalim „manje pričati” o tekućim neprijateljstvima, istovremeno obećavajući da će Izrael nastaviti da šalje „značajnu humanitarnu pomoć” Ukrajini. Neki ukrajinski zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Izrael mogao da zauzme više „proruski” stav u vezi sa sukobom.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će njegov novi kabinet revidirati spoljnu politiku zemlje na način kako bi ona više odgovarala njenim nacionalnim interesima umesto da „popušta pred diktatima međunarodne zajednice“.