Albanez se zalaže za dvostranačku podršku referendumu domorodačkih naroda

Albanez se zalaže za dvostranačku podršku referendumu domorodačkih naroda

Australijski premijer Entoni Albanez zalagaće se za dvostranačku podršku referendumu koji ima za cilj da uspostavi konsultativni komitet urođenika u parlamentu, kada se on sastane u ponedeljak prvi put ove godine.

Značajan referendum, koji će biti održan kasnije ove godine, uspostaviće „Glas“ starosedelaca, koji može da predstavlja parlamentu o politikama koje se tiču njih.

Ako bude usvojen, to bi dodalo jezik njegovom ustavu – koji se ne može izmeniti bez referenduma – da se po prvi put priznaju australijski starosedeoci.

Anketa australijskih novina objavljena u ponedeljak pokazala je da 56 odsto birača podržava promenu ustava, a 37 odsto joj se protivi.

Australija nastoji da oda više priznanja svojim Aboridžinima, koji su naselili ovu zemlju 60.000 godina, ali su znatno ispod nacionalnog proseka u većini socio-ekonomskih mera.

„Čvrsto verujem da bi Australijanci trebalo da iskoriste priliku koju će imati u drugoj polovini ove godine da daju glas za, da daju glas da koračaju putem pomirenja“, rekao je Albanez novinarima u Kanberi.

„To bi moglo samo da poboljša živote nekih ljudi, nekih od najugroženijih ljudi u našoj zemlji.

Albaneze, koji je uložio veliki deo svog političkog kapitala na referendum u zemlji koja je prošla samo osam od njih otkako je postala nezavisna nacija, rekao je da želi da postigne „što je moguće više sporazuma“.

„Ovo bi trebalo da bude iznad politike“, rekao je on, dodajući da se nada da će zakon uvesti u sadašnjem sazivu parlamenta.

Savezna opoziciona Liberalna partija još nije podržala referendum, ali grupa, koja uključuje neke istaknute autohtone Australce i zakonodavce, pokrenula je kampanju protiv njega.

Kažu da to neće rešiti pitanja koja pogađaju oko milion domorodačkih građana u zemlji.