Japanska vlada bira novog guvernera centralne banke

Japanska vlada bira novog guvernera centralne banke

Japanska vlada pozvala je zamenika guvernera Banke Japana (BOJ) Masajošija Amamiju da nasledi sadašnjeg predsednika Haruhiko Kurodu na mestu guvernera centralne banke, izvestio je list Nikkei rano u ponedeljak, pozivajući se na anonimne izvore iz vlade i vladajuće stranke.

Sledeći šef BOJ-a suočiće se sa delikatnim zadatkom normalizacije ultra labave monetarne politike, koja izaziva sve veće kritike javnosti zbog narušavanja funkcije tržišta.

Karijernog centralnog bankara koji je izradio mnoge alate za monetarno ublažavanje BOJ-a, Amamiia je na tržištima viđena kao glavni kandidat da preuzme funkciju sledećeg guvernera.

Administracija premijera Fumija Kišide je u završnoj fazi odlučivanja o Kurodinom nasledniku zajedno sa dva nova zamenika guvernera i u razgovorima je sa vladajućom koalicijom o tom procesu, saopštio je Nikkei

Vladini kandidati biće predstavljeni parlamentu kasnije ovog meseca i stupiće na snagu nakon što ih odobre oba doma parlamenta, što je zapravo gotova stvar zbog solidne većine vladajuće koalicije u nacionalnom parlamentu Japana poznatom kao Dijeta.

U izvještaju Nikkeia nije navedeno da li je Amamiia prihvatio ponudu.