Republikanci kritikuju Bajdena što je čekao da obori kineski balon

Republikanci kritikuju Bajdena što je čekao da obori kineski balon

Republikanski američki poslanici kritikovali su u nedelju predsednika Džoa Bajdena što je danima čekao da obori osumnjičeni kineski špijunski balon dok je lebdeo iznad Sjedinjenih Država, optužujući ga da pokazuje slabost prema Kini i u početku pokušava da zadrži kršenje. vazdušnog prostora SAD neotkriveno.

Borbeni avion američkog vazduhoplovstva u subotu je oborio balon kod obale Južne Karoline, nedelju dana nakon što je prvi put ušao u vazdušni prostor SAD u blizini Aljaske, izazvavši dramatičnu špijunsku sagu koja je dodatno zaoštrila američko-kineske odnose.

Sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je u subotu da je američka vojska uspela da prikupi „dragocene“ obaveštajne podatke proučavanjem balona i da su tri druga kineska balona za nadzor prošla kroz Sjedinjene Američke Države tokom administracije Donalda Trampa – što je otkriće koje je bivši republikanski predsednik negirao.

„Trebalo je da oborimo ovaj balon iznad Aleutskih ostrva. Nikada nismo smeli da dozvolimo da prođe kroz čitave kontinentalne Sjedinjene Države“, rekao je republikanski senator Tom Koton, član Senatskog komiteta za oružane snage, misleći na lanac malih ostrva taj luk kod obale kopnene Aljaske.

Koton je za program „Foks njuz sandej“ rekao da veruje da je Bajden čekao da otkrije prodor u vazdušni prostor SAD jer je želeo da spase planirano diplomatsko putovanje državnog sekretara Entonija Blinkena u Peking, koje je na kraju odloženo.

„Mislim da je deo toga i predsednikovo oklijevanje da preduzme bilo kakvu akciju koja bi se smatrala provokativnom ili konfrontirajućom prema kineskim komunistima“, dodao je Koton.

Bajden je u subotu rekao da je u sredu izdao naređenje da se balon spusti nakon što je prešao u Montanu, ali je Pentagon preporučio da se sačeka dok se to ne može obaviti iznad otvorene vode kako bi zaštitio civile od krhotina koji se sruše na Zemlju sa skoro duplo veće visine od komercijalnog vazduha. saobraćaj.

Lider većine u Senatu Čak Šumer, demokrata, rekao je o republikanskim kritikama: „one su preuranjene i političke su“.

Ministarstvo odbrane će sledeće nedelje obavestiti Senat o sumnjivom kineskom špijunskom balonu i kineskom nadzoru, rekao je Šumer na konferenciji za novinare u nedelju.

Predstavnik republikanaca Majk Tarner, predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je da će komisija takođe ove nedelje dobiti brifing o špijunskom balonu, iako tačan termin nije utvrđen.

Tarner je rekao da je balon nesmetano putovao iznad osetljivih američkih nuklearnih raketnih lokacija i da veruje da ga Kina koristi „da dobije informacije o tome kako da porazi komandu i kontrolu nad našim sistemima nuklearnog naoružanja i našim sistemima protivraketne odbrane“.

„Predsednik je dozvolio da ovo prođe preko naših najosetljivijih sajtova i nije čak ni nameravao da kaže američkoj javnosti da niste razbili priču“, rekao je Tarner za NBC-jev program „Meet the Press“. „Nije bilo pokušaja da se obavesti Kongres, nije bilo pokušaja da se sastavi Grupa osam (dvostranačka grupa kongresnih lidera). Mislim da ovoj administraciji nedostaje hitnost.“

Republikanski američki senator Marko Rubio, potpredsednik Senatskog odbora za obaveštajne poslove, rekao je za emisiju ABC Nevs „Ove nedelje“ da će pitati zvaničnike administracije koje su buduće pripreme preduzete da bi se sprečio takav incident.

Rubio je takođe rekao da Kina pokušava da pošalje poruku da bi mogla da uđe u vazdušni prostor SAD, dodajući da sumnja da bi ostaci balona bili od velike obaveštajne vrednosti.

Tramp je u nedelju osporio Ostinovu izjavu da su baloni za nadzor kineske vlade tri puta nakratko preleteli kontinentalni deo Sjedinjenih Država tokom njegovog predsedavanja.

„Kina je previše poštovala ’TRAMPA’ da bi se ovo dogodilo, a NIKAD se nije desilo“, napisao je Tramp na društvenim mrežama.

Govoreći u emisiji „Sundai Morning Futures“ kanala Fok Nevs, Trampov bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif takođe je negirao takve incidente sa balonom.

Kina je u nedelju osudila američku akciju protiv, kako je Peking nazvao, vazdušnog broda koji se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe koji je „potpuno slučajno“ zalutao u vazdušni prostor SAD – tvrdnje koje su odbacili američki zvaničnici.

„Kina je jasno zatražila od SAD da se s tim pozabave kako treba na miran, profesionalan i uzdržan način“, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova. „SAD su insistirale na upotrebi sile, očigledno preterano reagujući.