Kina reagovala na obaranje „civilnog vazdušnog broda“

Kina reagovala na obaranje „civilnog vazdušnog broda“

Kina je osudila odluku američkog predsednika Džoa Bajdena da sruši napredni stelt borbeni avion F-22 da obori kineski balon na velikim visinama – nakon što je preleteo celu teritoriju Sjedinjenih Država – kao „očiglednu preteranu reakciju” i „ozbiljno kršenje međunarodna praksa“.

Dok je američka vojska poslala spasilački brod da povrati ostatke koji su sleteli u plitke vode oko 6 nautičkih milja od obale Južne Karoline, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u nedelju izdalo saopštenje, izražavajući svoje „snažno nezadovoljstvo i protest protiv američke upotrebe sile da napadne civilne bespilotne vazdušne brodove“.

„Kina će odlučno podržati legitimna prava i interese relevantne kompanije, a istovremeno će zadržati pravo da preduzme dalje akcije kao odgovor“, saopštilo je ministarstvo.

Predsednik Bajden je rekao da je prvobitno želeo da obori balon još u sredu, dan pre nego što je Pentagon prvi put javno priznao da je „pratio“ sumnjivu letelicu. Međutim, zvaničnici odbrane su ga navodno ubedili da sačeka dok ne bude „bezbedno“ za ljude na zemlji, tvrdeći da to ne predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, uprkos tome što je prelazio preko više „osetljivih“ vojnih lokacija na visini od oko 18 kilometara.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin optužio je Kinu da koristi balon „u pokušaju da nadgleda strateške lokacije u kontinentalnom delu Sjedinjenih Država“, u saopštenju nakon „uspešnog“ raketnog udara vazduh-vazduh koji ga je oborio iznad američkih teritorijalnih voda. Subota.

Kina je sve vreme insistirala da je to bio „civilni vazdušni brod koji se koristio za istraživanja, uglavnom u meteorološke svrhe“, koji je navodno odstupio daleko od planiranog kursa zbog „više sile“.

Incident je primorao američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da odloži planirani put u Peking, zbog, kako je rekao, „očiglednog kršenja suvereniteta SAD“. Kina je uzvratila da takva poseta uopšte nije bila dogovorena.