Šumski požari u Kolumbiji padaju za 70% u prvih 30 dana 2023

Šumski požari u Kolumbiji padaju za 70% u prvih 30 dana 2023

BOGOTA – Incidenti šumskih požara u Kolumbiji pali su za skoro 70 odsto tokom prvih 30 dana 2023. u odnosu na period prethodne godine, saopštila je u petak lokalna grupa za zastupanje Fondacije za očuvanje i održivi razvoj (FCDS), preneo je Rojters.

Ilegalni drvosječe obično pale posječenu šumu u Kolumbiji početkom godine, tokom sušnijih mjeseci, dok krče zemlju kako bi napravili mjesto za uzgoj stoke i ilegalne industrije kao što su ilegalno iskopavanje i uzgoj koke, glavnog sastojka kokaina.

FCDS je zabeležio 13.123 požara u šumama širom zemlje u prvih 30 dana godine, što je znatno manje u odnosu na preko 41.960 upozorenja u prethodnom periodu, navodi organizacija u saopštenju.

„Došlo je do veoma značajnog smanjenja krčenja šuma i podrasta u mnogim amazonskim regionima gde je u prošlosti bilo dosta krčenja šuma“, rekao je generalni direktor FCDS Rodrigo Botero novinarima u glasovnoj poruci.

Međutim, dobre vesti treba shvatiti sa oprezom, saopštio je FCDS. Vremenske pojave u La Nini, koje su prošle godine izazvale hladnije i vlažnije vreme širom zemlje, mogle su da nateraju drvoseče da sačekaju sušnije vreme, koje bi moglo da dođe u narednih nekoliko nedelja, navodi se u saopštenju.

Drugi razlozi mogli bi uključiti uspeh vladinih i zagovaračkih napora da promovišu održive prakse, kao i korake koje preduzimaju disidenti članovi sada demobilisanih FARC gerilaca da kontrolišu seču, dodaje FCDS.

Kao iu susednom Brazilu, krčenje šuma je veliki izazov za Kolumbiju, jednu od zemalja sa najvećim biodiverzitetom na svetu.

Prošle godine, od januara do 30. septembra, Kolumbija je izgubila 86.985 hektara svoje amazonske prašume, čije je očuvanje, kako naučnici kažu, ključno za borbu protiv klimatskih promena, navodi vlada.

U 2021, nacionalno krčenje šuma poraslo je za 1,5% u odnosu na nivo iz 2020. godine na 174.103 hektara.

Rad objavljen u petak u naučnom časopisu Nature otkrio je da je stočarstvo, a ne uzgoj koke, najveći pokretač krčenja šuma u ​​toj južnoameričkoj zemlji.

„Ogromna većina“ krčenja šuma pripisuje se stočarstvu, navodi se u izveštaju, nazivajući ekspanziju krčenja šuma izazvanom stokom od potpisivanja mirovnog sporazuma 2016. sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) „bez presedana“.