SAD: Zabrana korisnicima marihuane da poseduju oružje neustavna

SAD: Zabrana korisnicima marihuane da poseduju oružje neustavna

Savezni zakon koji zabranjuje korisnicima marihuane da poseduju vatreno oružje je neustavan, zaključio je savezni sudija u Oklahomi, pozivajući se na prošlogodišnju presudu Vrhovnog suda SAD koja je značajno proširila prava na oružje, preneo je Rojters.

Američki okružni sudija Patrik Vajrik, imenovan za bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa u Oklahoma Sitiju, odbacio je u petak optužnicu protiv čoveka optuženog u avgustu da je prekršio tu zabranu, rekavši da to krši njegovo pravo na nošenje oružja prema Drugom amandmanu na Ustav SAD.

Vajrik je rekao da, iako vlada može da zaštiti javnost od opasnih ljudi koji poseduju oružje, ne može da ospori da Džared Harison „samo status korisnika marihuane opravdava oduzimanje njegovog osnovnog prava na posedovanje vatrenog oružja“.

Rekao je da upotreba marihuane „nije sama po sebi nasilan, nasilan ili preteći čin“ i napomenuo da je Oklahoma jedna od brojnih država u kojima se droga, koja je još uvek ilegalna po saveznom zakonu, može legalno kupiti za medicinske svrhe.

„Samo korišćenje marihuane ne nosi nijednu od karakteristika koje podržava nacionalna istorija i tradicija propisa o vatrenom oružju“, napisao je Vajrik.

Lora Deskin, javni branilac koji zastupa Harisona, rekla je da je presuda „korak u pravom smeru za veliki broj Amerikanaca koji zaslužuju pravo da nose oružje i štite svoje domove kao i svaki drugi Amerikanac“. Nazvala je marihuanu najčešće korišćenom ilegalnom drogom na saveznom nivou.

Ministarstvo pravde SAD nije odgovorilo na zahtev za komentar, ali će verovatno uložiti žalbu.

Odluka je označila poslednji slučaj suda koji je proglasio propis o oružju neustavnim nakon što je konzervativna većina američkog Vrhovnog suda od 6-3 u junu odlučila da Drugi amandman štiti pravo osobe da nosi pištolj u javnosti radi samoodbrane.

Ta presuda, Državno udruženje pušaka i pištolja Njujork protiv Bruena, najavila je novi test za procenu zakona o vatrenom oružju, rekavši da ograničenja moraju biti „u skladu sa istorijskom tradicijom ove nacije regulative o vatrenom oružju“.

U četvrtak, 5. okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u Nju Orleansu citirao je tu odluku kada je proglasio neustavnim savezni zakon koji zabranjuje ljudima koji su podvrgnuti nasilju u porodici i zabranjuju posedovanje vatrenog oružja.