Francuski i nemački ministri će da kažu SAD da ne kradu investicije EU

Francuski i nemački ministri će da kažu SAD da ne kradu investicije EU

Francuski i nemački ministri ekonomije će reći visokim američkim zvaničnicima da ne pokušavaju aktivno da kradu zelene investicije iz Evrope kada posete Vašington sledeće nedelje kako bi izrazili zabrinutost u vezi sa američkim subvencijama zelene tehnologije, izjavila su dva francuska zvaničnika.

Francuz Bruno Le Mer i Nemac Robert Habek su zbog zabrinutosti štampe u Vašingtonu zbog poreskih kredita u skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije Sjedinjenih Država koji subvencioniše proizvode od električnih automobila do solarnih panela sve dok ispunjavaju uslove da budu lokalno proizvedeni.

Njih dvoje bi trebalo da se sastanu sa zvaničnicima Bele kuće u utorak, pored ministarke finansija Dženet Jelen, trgovinskog predstavnika Ketrin Taj i sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo, rekli su zvaničnici francuskog ministarstva ekonomije.

Vlade EU su zabrinute da poreski krediti ne samo da stavljaju evropske proizvođače u nepravedan položaj, već bi se mogli aktivno koristiti za privlačenje investicija iz Evrope u Sjedinjene Države.

„Jedna od poruka ministara biće da se ne obraćaju evropskim kompanijama u vezi sa premeštanjem fabrika u SAD. Biće dovoljno prostora za sve da investiraju i u Evropi i u SAD“, rekao je jedan zvaničnik. Drugi zvaničnik je rekao da je cilj bio da se izbegnu „agresivna namera“ kompanijama iz EU da investiraju u Sjedinjene Države.

Prvi zvaničnik je rekao da ima malo prostora za nove ustupke od Vašingtona za bolji tretman kompanija iz EU nakon što je Evropska komisija već obezbedila delimičnu pobedu na električnim vozilima napravljenim van Severne Amerike koja se kvalifikuju za poreske kredite ako ih iznajmljuju potrošači.

Bez obzira na to, ministri se nadaju da će ubediti američke zvaničnike da dozvole više popustljivosti prema zahtevima lokalne proizvodnje za kritične materijale koji se koriste u baterijama električnih vozila, rekao je prvi zvaničnik.

Oni će takođe tražiti da se SAD obavežu da budu transparentne u vezi sa subvencijama koje kompanije dobijaju prema Zakonu o smanjenju inflacije, rekli su oba zvaničnika.

To je ključno jer bi moglo da odredi koliku državnu podršku evropske kompanije mogu da dobiju prema predlogu Evropske komisije da se subvencije trećih zemalja uporede u Evropi.