Zaštita 30 odsto okeana ogroman je izazov za planetu

Zaštita 30 odsto okeana ogroman je izazov za planetu

Kako da pređemo sa zaštite osam odsto morskih područja na 30 odsto za manje od 10 godina? Ovo pitanje je u središtu globalnog foruma u ​​Kanadi ovog vikenda koji ima za cilj da spase morske ekosisteme ugrožene od prekomernog izlova, zagađenja i klimatskih promena.

Nakon istorijskog sporazuma o biodiverzitetu potpisanog na COP15 u Montrealu krajem prošle godine, oko 3.000 zvaničnika, naučnika, nevladinih organizacija i starosedelačkih grupa sastaje se u Vankuveru na petom Međunarodnom kongresu zaštićenih morskih područja (IMPAC5), koji je otvoren u petak i traje do februara. 9.

Naučnici su rekli da je sastanak ključan za uspostavljanje okvira za postizanje dogovorenog cilja na COP15 o zaštiti 30 odsto zemljišta i okeana planete do 2030. godine.

To je ogroman korak za očuvanje okeana, zbog čega će se utrostručiti područja koja su zabranjena za većinu ljudskih aktivnosti, sa ciljem da se očuvaju osetljivi ekosistemi i ugrožene vrste.

Samit, koji se obično održava svake četiri godine, održava se dve godine sa zakašnjenjem zbog pandemije COVID-19.

„Moramo ponovo da razmislimo o našim politikama, ekonomijama, prioritetima i procesima na način koji odražava važnu ulogu koju priroda igra u našem zdravlju, pravičnosti, blagostanju i ekonomskoj održivosti“, rekao je domaćin Kanada, koja ima jednu od najdužih u svetu. obalama.

Pokrivajući skoro tri četvrtine zemljine površine, okeani su dom za četvrtinu poznatih vrsta i apsorbuju 30 procenata emisije CO 2 iz ljudskih aktivnosti.

„COP15 je označio istorijsku prekretnicu u naporima za očuvanje prirode… ali sada je pritisak ne samo da se postigne numerički cilj, već da se uverimo da to radimo kako treba, da su naša zaštićena morska područja na pravim mestima ( i) da se njima dobro upravlja“, rekao je za AFP Pepe Klark iz Svetskog fonda za prirodu (VVF).

Neki stručnjaci strahuju od „politike brojki“.

Identifikovana su žarišta biodiverziteta ili posebno ranjiva područja koja zaslužuju hitne mere očuvanja, rekli su naučnici.

Sada je od suštinske važnosti voditi razgovore o „uspostavljanju globalne mreže, ekološki reprezentativne i koja adekvatno štiti čitav niz tipova ekosistema“, kaže Klark.

Posebno zato što će zaštita naših okeana i upravljanje njima održivije učiniti ih otpornijim na klimatske promene.

Ali čak i ako svet postigne „ambiciozni cilj zaštite 30 odsto okeana do 2030. u okviru visokokvalitetnih (zaštićenih morskih područja), ciljevi okvira ne mogu se u potpunosti ispuniti bez odgovarajućeg upravljanja ostalih 70 odsto okeana, “, rekla je neprofitna organizacija Pev Charitable Trusts.

Za Sian Ovena, direktora Koalicije za očuvanje dubokog mora (DSCC), „ključno je da i postojeće i nove industrije koje prete našem dubokom okeanu budu brzo i nedvosmisleno odbačene i da održivo upravljamo sa preostalih 70 odsto“.

Države članice UN će se ponovo sastati krajem februara da pokušaju da sklope sporazum o zaštiti otvorenog mora, sednica koja bi u principu trebalo da bude poslednja.

Zaštita međunarodnih voda, koje pokrivaju skoro polovinu planete, ključna je za zdravlje celog okeana i njegovog biodiverziteta, kao i za ograničavanje globalnog zagrevanja.

„Vlade moraju da ograniče aktivnosti koje uništavaju i remete vitalne ekosisteme koji podržavaju život na Zemlji“, rekao je DSCC.