Proboj u isporuci nano lekova otkriva nove mogućnosti za lečenje plućne fibroze

Proboj u isporuci nano lekova otkriva nove mogućnosti za lečenje plućne fibroze

Nedavna revolucionarna publikacija naučnika sa Masonskog instituta za medicinska istraživanja otkrila je novi način lečenja plućne fibroze, progresivne neizlečive bolesti koja rezultira ukrućenjem pluća kroz ožiljke, koristeći nanočestice.

„Iako ovi nalazi još uvek ne moraju nužno da izleče ovu bolest u potpunosti, oni pokazuju da imamo potencijal da dramatično utičemo i poboljšamo kvalitet života pogođenih“, rekao je viši istraživač studije, dr Džejson R. Makarti, saradnik, profesor i direktor naučnih operacija na MMRI.

Dr Mekarti, zajedno sa 15 saradnika na ovom projektu, koji uključuju naučnike sa MMRI, Opšte bolnice u Masačusetsu i Harvardske medicinske škole, započeli su ovu studiju 2015. Njihovi nalazi su objavljeni ranije ove godine u American Journal of Phisiologi-Lung Cellular i molekularna fiziologija.

Tim se fokusirao na razvoj nanočestica sposobnih da ciljaju fibroblaste u plućima – tip ćelije odgovoran za ožiljke – kako bi se isporučio efikasan lek koji zaustavlja napredovanje bolesti.

„Ideja iza studije nije bila da se pronađe novi terapeutski lek, sam po sebi, već da se ispita da li isporuka efikasnih poznatih lekova specifičnim ćelijama u plućima može imati snažniji terapeutski efekat“, rekao je dr Mekarti. „Ono što smo pokazali je da je zaista moguće ciljati lek na bolesne ćelije kako bi se prekinuo proces ćelijske smrti i ožiljaka.“

Dr Mekarti i njegov tim trenutno istražuju da li bi ova strategija mogla da koristi i drugim tipovima ćelija u plućima, razjašnjavajući kako one funkcionišu ili kvare u toku idiopatske plućne fibroze. Slično tome, oni takođe proširuju svoja istraživanja izvan pluća, kako bi istražili kako upotreba ove strategije može da funkcioniše u drugim sistemima organa, uključujući srce i jetru.