Autistična deca treba da budu osnažena da vide svoje prednosti

Autistična deca treba da budu osnažena da vide svoje prednosti

Deci sa autizmom je potrebno ohrabrenje da imaju pozitivne razgovore o tome ko su, da shvate u čemu su dobri i gde mogu da se ističu, kaže stručnjak, koji poziva na promenu u načinu na koji pristupamo neurodivergenciji kod mladih.

Za mnoge roditelje i staratelje, borba da se detetu dijagnostikuje autizam je duga i teška. Kada dođe dan, to može biti veliko olakšanje — ali šta se onda dešava?

Roditelj i škola mogu dobiti podršku, ali je malo verovatno da će mlada osoba dobiti mnogo smernica o tome šta im to znači i kako se osećaju u vezi sa tim.

Novi vodič za roditelje, koji će biti objavljen kasnije ovog meseca (21. februara), ima za cilj da to promeni.

Može biti veliki fokus na tome kako obrazovati autističnu decu, ali manje podrške za razvijanje njihovog osećaja identiteta na pozitivan način.

Specijalista za autizam je napravio vodič za roditelje, kao i profesionalce, sa radnom sveskom koja se lako prati za decu kako bi ih uključila u njihovo putovanje, razradila šta za njih znači biti autistična i dala im alate da se osećaju osnaženim njihov autistični identitet.

Rebeka Dafus mr. ima diplomu psihologije i magistrirao autizam i obrazovanje, zajedno sa dugogodišnjim iskustvom u radu kao savetodavni nastavnik sa učenicima i vaspitačima, kao i sa roditeljima, na negovanju kulture koja slavi neurodiverzitet.

Ona objašnjava: „Želim da vidim društvo koje slavi autistični identitet, i želim da deca imaju pristup pozitivnim razgovorima o tome ko su.

„Ovo će im omogućiti da izgrade svoje samopouzdanje i samopoštovanje i da budu u stanju da se zalažu za sebe.

„Nadam se da će ove knjige pomoći u negovanju generacije koja je uzbuđena zbog razlika i pozdravlja različite glasove za ono što mogu doneti na sto.

Duffus veruje da će podsticanjem dece da shvate u čemu su dobri i gde mogu da se ističu, to osnažiti mlade ljude dajući im autonomiju i kontrolu nad sopstvenim putovanjem.

Vodič zasnovan na dokazima pomaže roditeljima da shvate kakav je svakodnevni život autističnog deteta. Takođe daje roditeljima alate za razgovore sa svojim detetom na osnovu njihovih snaga i veština.

Radna sveska, dizajnirana i kreirana posebno za autističnu decu i mlade odrasle, ima za cilj da razvije osećaj ponosa na autistični identitet i sve ono što svaku mladu osobu čini jedinstvenom.

Osamnaestogodišnji Pavan Bhamidipati je mladi ambasador Nacionalnog autističkog društva i savetnik Saveta za decu sa invaliditetom. Dao je doprinos za knjigu dok se razvijala.

Rekao je: „Knjige su jedinstvene u poređenju sa drugima jer predstavljaju perspektive mladih autističnih ljudi i omogućavaju autističnom čitaocu da personalizuje knjige.

„Za mlade ljude s autizmom je toliko važno da shvate svoj autistični identitet jer će to pomoći i njima i drugima da shvate zašto se ponašaju na način na koji se ponašaju i zašto doživljavaju svijet na način na koji doživljavaju svijet. Za mene, znajući o svom sopstveni identitet me je učinio da više prihvatam sebe.“

Konsultant za radni terapeut mr Mojna Talser, koja ima više od 20 godina iskustva u radu sa autističnom decom, kaže da je knjiga „zlata vredna“.

Ona je nastavila: „Ovo je toliko važno ne samo za mladu osobu, već i za one koji ih podržavaju da shvate da autizam nije deficit već razlika.

„Svetu su potrebni neurodivergentni ljudi. Ova radna sveska je osnažujući način za mladu osobu da razvije pozitivan i afirmišući pogled na sebe kao autističnu osobu i da prepozna svoje snage i identifikuje sve oblasti u kojima im je potrebna podrška.“