Francuska se sprema za drugi štrajk protiv penzione reforme

Francuska se sprema za drugi štrajk protiv penzione reforme

PARIZ – Drugi štrajk širom zemlje u utorak će poremetiti francuski javni prevoz usred protesta širom zemlje, u znak reakcije na vladine planove da natera ljude da rade duže pre odlaska u penziju, preneo je Rojters.

Sindikati žele da zadrže pritisak na vladu i nadaju se da će ponoviti veliki odziv za prvi nacionalni dan protesta 19. januara.

Tog dana, više od milion ljudi marširalo je protiv pomeranja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i ubrzavanja planiranog odlaganja starosne dobi koja ispunjava uslove za punu penziju.

„Ova reforma je nepravedna i brutalna“, rekao je za Rojters Luc Farre, generalni sekretar sindikata državnih službenika UNSA.

Samo oko jedan od tri brza TGV voza saobraćaće u utorak i još manje lokalnih i regionalnih vozova, dok će metro u Parizu takođe biti ozbiljno poremećen.

Polovina nastavnika osnovnih škola napustiće posao, saopštio je njihov sindikat, dok su zaposleni u rafineriji nafte i radnici u svim sektorima takođe trebali da stupe u štrajk.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina Francuza protivi reformi, ali predsednik Emanuel Makron i njegova vlada nameravaju da ostanu pri svom stavu. Reforma je od vitalnog značaja, rekao je Makron u ponedeljak tokom posete Holandiji, dodajući da će omogućiti da penzioni sistem nastavi da radi.

Pomeranje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine i produženje perioda isplate donelo bi dodatnih 17,7 milijardi evra godišnjih penzijskih doprinosa, što bi omogućilo da sistem prestane da isplati do 2027. godine, prema procenama Ministarstva rada.

Sindikati kažu da postoje i drugi načini da se to uradi, kao što je oporezivanje superbogatih ili traženje od poslodavaca ili dobrostojećih penzionera da doprinose više.

Vlada je napravila neke ustupke u nacrtu zakona, kao što je postavljanje nove starosne granice za penziju na 64 godine umesto Makronovog predizbornog obećanja od 65 godina, i pristanak na minimalnu penziju od 1.200 evra mesečno za sve.

Premijerka Elizabet Born kaže da se o pragu od 64 „ne može pregovarati“, ali vlada istražuje načine da ublaži deo uticaja, posebno na žene.

Born je rekao da vlada razmatra uticaj reforme na dodatna penzijska prava koja žene obično dobijaju za rađanje dece.

Dok se demonstranti okupljaju širom Francuske, poslanici će raspravljati o nacrtu zakona na nivou odbora. Sindikati su rekli da pokušavaju da ubede poslanike da ne glasaju o zakonu.

„Kada postoji tako masovno protivljenje (reformi), bilo bi opasno da vlada ne sluša“, rekla je za Rojters Milene Jackuot, generalni sekretar ogranka državnih službenika CFDT sindikata.