Tramp: Prebijanje Nikolsa „nikada nije trebalo da se desi“

Tramp: Prebijanje Nikolsa „nikada nije trebalo da se desi“

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da je snimak brutalnog premlaćivanja Tajra Nikolsa od strane pet policajaca iz Memfisa „užasan” i da napad „nikada nije trebalo da se dogodi”, izveštava AP.

„Mislio sam da je strašno. Bio je u takvoj nevolji. Samo su ga udarali. Sada to nikada nije trebalo da se desi“, rekao je Tramp u intervjuu za Asošiejted pres u subotu, dan nakon što su vlasti objavile snimak napada na 29-godišnjeg Crnca nakon zaustavljanja saobraćaja. Nikols je umro tri dana kasnije.

Komentari su bili značajni za Trampa, koji se ponovo kandiduje za Belu kuću i ima istoriju podsticanja grubog postupanja prema ljudima u policijskom pritvoru. Bio je predsednik tokom protesta za rasnu pravdu koji su se pojavili u leto 2020. nakon policijskog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu. U to vreme, on je potpisao izvršnu naredbu kojom se podstiče bolja policijska praksa, ali nije priznao sistemsku rasnu pristrasnost.

Tramp je na kraju svoju kandidaturu za reizbor 2020. usredsredio na poruku „zakon i red“ koja je naglašavala podršku za sprovođenje zakona.

Na nedavno objavljenom nasilnom snimku u Memfisu se vidi kako policija drži Nikolsa i tuče ga tri minuta pesnicama, čizmama i palicama. Na snimku se vidi kako policija viče psovki na njega dok Nikols vrišti za svoju majku. Tramp je rekao da je Nikolsovo dozivanje svoje majke „veoma tužan trenutak“.

„To je zaista bila poenta koja me je najviše privukla, da budem iskren sa vama“, rekao je.

Tramp se nije osvrnuo na video u svojim predizbornim govorima u Nju Hempširu ili Južnoj Karolini, prvim stanicama njegove predsedničke kampanje 2024.

Pet bivših službenika policije u Memfisu, koji su takođe crnci, otpušteni su i optuženi za ubistvo i druge zločine. Pravni tim Nikolsove porodice uporedio je to sa zloglasnim policijskim premlaćivanjem vozača iz Los Anđelesa Rodnija Kinga 1991.

Tramp je rekao da policija Memfisa preduzima „snažan korak“ raspuštajući policijsku jedinicu uključenu u napad, koja je stvorena da cilja nasilne prestupnike u oblastima opterećenim visokim kriminalom.

„Vidite, snimak možda nije bio potpuno konačan, ali za mene je bio prilično konačan i bio je opak i nasilan i teško je poverovati – zbog saobraćajnog prekršaja“, rekao je on.

Premlaćivanje je ponovo postavilo pitanja o tome kako se i dalje dešavaju fatalni susreti sa organima za sprovođenje zakona nakon ponovljenih poziva na promene i opštenacionalnog obračuna i kontrole policije nakon Flojdovog ubistva. Tramp je u to vreme osudio ubistvo, ali je takođe razbuktao proteste koji su uglavnom bili mirni, iako su bili obeleženi izlivima nasilja.

Tramp je tvitovao o „nasilnicima“ na protestima u Mineapolisu i upozorio: „Kada počne pljačka, počinje i pucnjava“. Tviter je označio poruku kao veličanje nasilja, a Tramp je pokušao da povuče komentare.

Kada je nekoliko hiljada ljudi demonstriralo u parku Lafajet preko puta Bele kuće, američka policija u parku ih je nasilno raspršila suzavcem i blicem malo pre nego što je Tramp prošetao parkom na fotografisanje u blizini crkve Svetog Jovana, gde je stajao pred kamerama držeći Bibliju.