Guči imenuje De Sarna kao kreativnog direktora sa zadatkom da oživi brend

Guči imenuje De Sarna kao kreativnog direktora sa zadatkom da oživi brend

Francuska grupacija za luksuznu robu Kering imenovala je Sabata De Sarna, višeg modnog dizajnera u Valentinu, za kreativnog direktora svog vrhunskog brenda Guči, saopštila je u subotu.

U Gučiju, on će imati zadatak da oživi bogatstvo brenda koji je činio dve trećine Keringovog profita u 2021. godini, ali je poslednjih godina gubio zamah nakon zvezdanog rasta u 2015-19.

De Sarno, 39, započeo je svoju karijeru u Pradi 2005. godine, pre nego što je prešao u Dolce & Gabbana, a zatim se pridružio Valentinu 2009. godine, gde je bio na nekoliko pozicija pre nego što je imenovan za modnog direktora koji je nadgledao i muške i ženske kolekcije, blisko sarađujući sa glavnim dizajnerom Pjerpaolom Pičiolijem. .

Omiljeni na crvenom tepihu, Piccioli je poznat po tome što je dodao savremen odsjaj ekstravagantnom tipu glamura čuvene italijanske izdavačke kuće, izazivajući, na primer, svetlo roze izgled američke pevačice Zendaje od glave do pete.

„Ponosan sam što sam se pridružio kući sa tako izuzetnom istorijom i nasleđem, koja je tokom godina uspela da prihvati i neguje vrednosti u koje verujem“, rekao je De Sarno u Keringovoj izjavi. „Dirnut sam i uzbuđen što mogu da doprinesem svojoj kreativnoj viziji brenda.“

On će predstaviti svoju debitantsku Gucci kolekciju na pisti na Nedelji ženske mode u Milanu u septembru 2023.

Izvršni direktor Gučija Marko Bizari rekao je da je, pošto je radio sa brojnim najpoznatijim italijanskim luksuznim modnim kućama, De Sarno „donosio sa sobom ogromno i relevantno iskustvo“.

Izbor iskusnog, ali relativno nepoznatog dizajnera sa dugogodišnjim iskustvom u radu iza kulisa, odražava strategiju grupe kada je imenovala svog prethodnog kreativnog direktora Alessandra Michelea, koji nije imao javni profil u vreme svog imenovanja 2002. godine.

„Pozdravljamo Keringovu odluku“, rekao je Luka Solca, analitičar Bernštajna. „Gučiju – i akcionarima Keringa – potrebna je hrabrost i originalna tačka gledišta.

Solca je primetio da je De Sarnov profil ohrabrujući. „Oči sveta će biti uprte u njega da vide da li i on ima potreban kreativni genije.

Guči je bio pod pritiskom da brzo imenuje nekoga na jedan od najboljih poslova u modi nakon iznenadnog odlaska Michelea u novembru, poznatog po svojim kitnjastim i rodno tečnim stilovima i miljenika pevača Harija Stajlsa i Lejdi Gage.

Bio je na tom poslu sedam godina, ali je otišao nakon tenzija sa najvišim rukovodstvom Keringa, rekli su izvori Rojtersu.

Pored Bizarija, nadgledao je period brzog rasta u Gučiju između 2015. i 2019. godine, sa profitom koji se povećao skoro četiri puta na nešto manje od 10 milijardi evra (11 milijardi dolara), a prihodi su se skoro utrostručili.

Ali u poslednjim kvartalima, Gucci je počeo da zaostaje za rivalima uključujući Hermes i LVMH-ov vrhunski brend Louis Vuitton, a njegov učinak na ključnom kineskom tržištu postao je izvor zabrinutosti za investitore usred blokada COVID-19 .

Kering bi trebalo da objavi rezultate za celu godinu 15. februara.

Investitori će biti zainteresovani da čuju kako je posao prošao nakon što je Peking ukinuo ograničenja COVID-a krajem prošle godine, što je dovelo do ogromnih infekcija i prekida poslovanja širom zemlje.

LVMH i drugi su rekli da se prodaja donekle oporavila uoči kineskog praznika Lunarne Nove godine.

Ali Keringove akcije su bile najlošije među glavnim luksuznim brendovima i zaostajale su za Pariskim CAC 40 i panevropskim STOKSKS 600 indeksom u poslednje tri godine.

Akcije su porasle za 10 odsto od januara 2020. u poređenju sa više od 100 odsto porasta kod LVMH-a i Hermesa.