Uticaj vitamina D, hormona štitne žlezde na razvoj deteta

Uticaj vitamina D, hormona štitne žlezde na razvoj deteta

Prenatalna izloženost izmenjenim nivoima vitamina D i/ili hormona štitne žlezde ima potencijal da utiče na razvoj deteta dugo nakon rođenja, prema novoj studiji istraživača sa Medicinskog fakulteta Joan C. Edvards Univerziteta Maršal.

Retrospektivna studija analizirala je prisustvo 20 različitih elemenata, hormona štitne žlezde i nivoa vitamina D u krvi pupčane vrpce prikupljenoj pri rođenju. Nivoi su upoređeni sa tim koliko dobro je dete ispunilo razvojne prekretnice kao deo dobrog pregleda deteta sprovedenog od rođenja do 5. godine.

Nalazi, objavljeni u Biomedicine & Pharmacotherapi, pokazali su da su nivoi vitamina D povezani sa kašnjenjem u razvoju fine motorike, a nivoi tiroidnih hormona povezani su sa kognitivnim razvojem. Određeni metali kao što su olovo, živa, bakar i mangan bili su povezani sa razvojem jezika, kognitivnih ili motoričkih sposobnosti.

„Naša studija pokazuje važnost in-utero okruženja“, rekao je dr Džesi Kotrel, docent za akušerstvo i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Džoan C. Edvards i vodeći autor studije. „Studija je otkrila višestruke povezanosti između esencijalnih i toksičnih elemenata pupčane vrpce, nivoa štitne žlezde i vitamina D na razvoj u detinjstvu tokom izraženog vremena nakon rođenja.“

„Vrlo malo postojećih istraživanja bavi se dugoročnim efektima na razvoj deteta in utero izloženosti agensima životne sredine“, rekla je dr Monika Valentović, profesor biomedicinskih nauka i koordinator klastera istraživanja toksikologije na Medicinskom fakultetu Džoan C. Edvards. i odgovarajući autor na studiji. „Sa originalnim uzorcima krvi iz pupčane vrpce prikupljenim 2013. godine, dugotrajno praćenje razvojnih ishoda značajno doprinosi literaturi.

Tim nastavlja da istražuje razvoj dece starije od 5 godina, kao i inutero izloženost metalima iz životne sredine i uticaj na razvoj novorođenčeta ili zdravstvene efekte u vezi sa nivoom vitamina D.