Tviter: Potrošnja na oglase pala za preko 70% u decembru

Tviter: Potrošnja na oglase pala za preko 70% u decembru

Potrošnja na oglašavanje na Tviteru pala je za 71 odsto u decembru, pokazuju podaci jedne kompanije za istraživanje oglašavanja, pošto su vrhunski oglašivači smanjili svoju potrošnju na platformi društvenih medija nakon preuzimanja Elona Maska, preneo je Rojters.

Nedavni podaci Standard Media Indek-a stižu (SMI) dok Tviter pokušava da preokrene egzodus oglašivača. Uveo je niz inicijativa za privlačenje oglašivača, nudeći neke besplatne oglase, ukidajući zabranu političkog oglašavanja i omogućavajući kompanijama veću kontrolu nad pozicioniranjem njihovih oglasa.

Prema podacima SMI-a, potrošnja na oglase na Tviteru u novembru je pala za 55% u odnosu na prošlu godinu, uprkos tome što su ovi meseci tradicionalno bili vreme veće potrošnje na oglase jer brendovi promovišu svoje proizvode tokom praznične sezone.

Tviter nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Većina kompanija je prestala da troši u novembru, pokazuju procene druge istraživačke firme Pathmatics, istog meseca kada je Musk vratio suspendovane naloge i objavio plaćenu verifikaciju naloga koja je rezultirala prevarantima koji su se lažno predstavljali kao korporacije.

Četrnaest od 30 najboljih oglašivača na Tviteru zaustavilo je svako oglašavanje na platformi nakon što je Musk preuzeo vlast 27. oktobra, prema procenama Pathmatics-a.

U novembarskom događaju na Tvitter Spaces-u, Musk se osvrnuo na pitanje kompanija koje pauziraju oglase i rekao da razume da li oglašivači „žele da daju minut“.

Otprilike u isto vreme, Musk je takođe okrivio grupe aktivista za pritisak na oglašivače da povuku oglase na platformi društvenih medija. Prodaja oglasa čini oko 90% prihoda Tvitera.

Prihod Tvitera u četvrtom tromesečju pao je za oko 35% u odnosu na prethodnu godinu zbog pada reklamiranja, publikacije fokusirane na tehnologiju, prenela je Informacija, pozivajući se na detalje koje je na sastanku osoblja prošle nedelje podelio jedan od najviših direktora za oglašavanje na Tviteru.