Izvršni direktor Nvidije kaže da je potrebna regulacija veštačke inteligencije

Izvršni direktor Nvidije kaže da je potrebna regulacija veštačke inteligencije

Glavni izvršni direktor Nvidia Corp. Jensen Huang rekao je u utorak da će rastuće polje veštačke inteligencije stvoriti moćne alate koji zahtevaju zakonsku regulativu i društvene norme koje tek treba da budu razrađene.

Huang je jedna od najistaknutijih ličnosti u oblasti veštačke inteligencije jer se Nvidijini čipovi naširoko koriste na terenu, uključujući i superkompjuter koji je Microsoft Corp napravio za pokretanje mnoštva OpenAI modela, u koji Microsoft ulaže više milijardi dolara.

Huang je govorio na događaju u Stokholmu, gde su zvaničnici u utorak rekli da nadogradnjuju najbrži švedski superkompjuter koristeći Nvidia alate kako bi, između ostalog, razvili ono što je poznato kao veliki jezički model koji će tečno govoriti švedski.

„Zapamtite, ako zastanete ma trenutak i razmislite o svim stvarima u životu koje su dobre, omogućavajuće ili divne za društvo, te iste stvari verovatno imaju potencijal da budu zloupotrebljene“, rekao je Huang.

Poslanici poput Teda Lieua, demokrata iz Kalifornije u Predstavničkom domu Kongresa SAD, pozvali su na stvaranje američke savezne agencije koja bi regulisala veštačku inteligenciju. U članku u Njujork Tajmsu u ponedeljak, Lieu je tvrdio da sistemi za prepoznavanje lica koje koriste agencije za sprovođenje zakona možda mogu pogrešno identifikovati nevine ljude iz manjinskih grupa.

Huang je rekao da će tela za inženjerske standarde morati da uspostave standarde za izgradnju bezbednih sistema veštačke inteligencije, slično kao što medicinska tela postavljaju pravila za bezbednu medicinsku praksu. Ali on je takođe rekao da će zakoni i društvene norme igrati ključnu ulogu za AI.

„Koja je društvena norma za korišćenje AI (VI)? Koje pravne norme za njegovo korišćenje se moraju razviti?“, rekao je Huang. „Sve se trenutno razvija. Činjenica da svi pričamo o tome stavlja nas na mnogo bolje mesto da bismo na kraju završili na dobrom mestu.“