Astronomi su upravo shvatili da je Mlečni put prevelik za njegovu okolinu

Astronomi su upravo shvatili da je Mlečni put prevelik za njegovu okolinu

Naš dom, Mlečni put, ne izgleda posebno čudno za galaksiju. Umerene veličine, spiralnog oblika, sa nekoliko nabora koji sugerišu ometajuću prošlost.

Ali astronomi su upravo identifikovali neobičnost koja nikada ranije nije viđena ni u jednoj do sada proučavanoj galaksiji: Mlečni put je prevelik za njegovu okolinu.

Konkretno, čini se da je prevelik za kvart u kojem se nalazi poznat kao Lokalni list. Ovaj spljošteni raspored galaksija deli slične brzine, ograničen relativno praznim prostorom koji se naziva prazninama sa obe strane.

Naš Lokalni list, kao primer ‘kosmološkog zida’, odvaja Lokalnu prazninu u jednom pravcu od južne praznine u drugom.

Čini se da odnos između galaksija u Lokalnom listu ima snažan uticaj na njihovo ponašanje; na primer, njihove slične brzine u odnosu na širenje Univerzuma. Izvan okruženja kosmološkog zida, ove brzine bi imale mnogo širi opseg.

Da bi utvrdili uticaj koji okruženje ima na galaksije oko nas, tim astronoma predvođen Migelom Aragonom sa Nacionalnog autonomnog univerziteta Meksika sproveo je analizu koristeći simulacije iz projekta pod nazivom IllustrisTNG, koji modelira fizički univerzum.

Nisu očekivali da će pronaći nešto posebno neobično.

„Mlečni put je, na neki način, poseban“, kaže Aragon. „Zemlja je veoma očigledno posebna, jedini dom života koji poznajemo. Ali to nije centar Univerzuma, pa čak ni Sunčevog sistema. A Sunce je samo obična zvezda među milijardama u Mlečnom putu. Čak je i naša galaksija izgledala biti samo još jedna spiralna galaksija među milijardama drugih u vidljivom Univerzumu.“

Ali kada su simulirali prostor od oko milijardu svetlosnih godina u širini koji sadrži milione galaksija, pojavila se drugačija slika: samo oskudna šačica galaksija masivnih kao Mlečni put mogla bi da se nalazi unutar kosmološke strukture zida.

„Mlečni put nema posebnu masu ili tip. Postoji mnogo spiralnih galaksija koje otprilike liče na njega“, kaže astronom Džo Silk sa Instituta za astrofiziku u Parizu Univerziteta Sorbona u Francuskoj.

„Ali to je retko ako uzmete u obzir njegovu okolinu. Ako biste mogli lako da vidite najbližih desetak velikih galaksija na nebu, videli biste da sve skoro leže na prstenu, ugrađenom u Lokalni list. To je malo malo poseban sam po sebi. Ono što smo nedavno otkrili je da drugi zidovi galaksija u Univerzumu kao što je Lokalni list veoma retko imaju galaksiju u sebi koja je masivna kao Mlečni put.“

Analiza tima nije uzela u obzir Andromedu, najvećeg galaktičkog suseda Mlečnog puta. Takođe karakteristika Lokalnog lista – a samim tim i deo istog kosmološkog zida – to je galaksija slične veličine kao Mlečni put. Pošto bi posedovanje dva teškaša u kosmološkom zidu bilo još ređe, njihovi zaključci i dalje važe.

Međutim, istraživanje naglašava da bi možda trebalo da uzmemo u obzir naše lokalno okruženje kada proučavamo Mlečni put, umesto da pretpostavljamo da se naš dom na prosečan način nalazi na prosečnom mestu u Univerzumu.

Pošto su simulacije tima razmatrale samo kontekst Mlečnog puta unutar kosmološkog zida, možda bi budući rad mogao da objasni više galaksija unutar Lokalne grupe. Istraživači takođe primećuju da bi kontekst životne sredine mogao da pomogne da se objasne neke ranije neobjašnjene pojave, kao što je neobičan raspored satelitskih galaksija oko Andromede i neobičan nedostatak istih oko Mlečnog puta.

„Morate biti pažljivi… birajući nekretnine koje se kvalifikuju kao ‘posebne'“, kaže astronom Mark Nejrink iz Baskijske fondacije za nauku u Španiji.

„Ako bismo dodali smešno restriktivni uslov za galaksiju, kao što je da mora da sadrži rad koji smo pisali o ovome, mi bismo sigurno bili jedina takva galaksija u vidljivom Univerzumu. Ali mislimo da je ovo ‘preveliko za njen zid’ svojina je fizički značajna i dovoljno relevantna za posmatranje da bi se prozvala kao zaista posebna.“