SAD i Izrael započinju nedelju velikih vojnih vežbi

SAD i Izrael započinju nedelju velikih vojnih vežbi

Sjedinjene Države i Izrael u ponedeljak su započeli ono što je jedan američki zvaničnik opisao kao najznačajniju zajedničku vojnu vežbu saveznika do sada, u kojoj su učestvovale hiljade snaga, desetak brodova i 142 aviona, uključujući bombardere sa nuklearnim oružjem. .

Vežbe „Hrast kleke“, koje će trajati do petka, imaju za cilj da demonstriraju i prodube integraciju između američkih i izraelskih vojnih snaga, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, a odvijaju se u vreme rastućih tenzija oko iranskog nuklearnog programa.

Iako će vežbe verovatno privući interesovanje Teherana, američki zvaničnik je rekao da neće biti maketa iranskih ciljeva i da vežbe nisu bile orijentisane na nekog konkretnog protivnika.

„Mislim da je obim vežbe relevantan za čitav niz scenarija i Iran bi iz toga mogao da izvuče određene zaključke“, priznao je zvaničnik.

„Zaista je zamišljeno uglavnom da uništimo našu sposobnost da radimo stvari u ovom obimu sa Izraelcima protiv čitavog niza različitih pretnji.

Vežbe će uključivati vežbe bojeve vatre i uključiće 6.400 američkih snaga, od kojih će mnoge biti na američkom nosaču aviona Džordž H.V. Bušova udarna grupa. Oko 450 vojnika na terenu u Izraelu, rekao je zvaničnik.

Osim bombardera B-52, američki avioni će uključivati F-35, F-15, F-16 i F-18. Vežbe će se odvijati na velikim udaljenostima, uključujući kopno, more, vazduh i svemir, rekao je zvaničnik.

Planiranje vežbi počelo je pre samo nekoliko meseci, pre nego što je konzervativni izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo preuzeo čelnu funkciju 29. decembra.

Izrael se usprotivio pokušajima američkog predsednika Džoa Bajdena da oživi iranski nuklearni sporazum, zabrinut da to neće zaustaviti Teheranski razvoj nuklearnog oružja.

Ali ti pregovarački napori su za sada ostavljeni po strani, dok Vašington vrši pritisak na Iran da prestane da daje bespilotne letelice Rusiji za upotrebu u njenom ratu protiv Ukrajine i nastoji da zaustavi gušenje iranskih demonstranata.

Visoki američki zvaničnik je rekao da je američka posvećenost bezbednosti Izraela „gvozdena“.

„Imamo izraelske vlade jednog ili drugog ukusa. One dolaze i odlaze. Ali ono što se ne menja je naša čvrsta posvećenost bezbednosti Izraela“, rekao je zvaničnik.

„Dakle, ovo je znak da i dalje imamo leđa Izraela u vreme kada postoji mnogo turbulencija i nestabilnosti širom regiona.

Iranski nuklearni program i dalje izaziva zabrinutost.

„Mislim da je pošteno reći da je iranski nuklearni program sada napredniji nego što je ikada bio. Vremenske linije za njihovo izbijanje su više komprimovane. Njihovo znanje i znanje su porasli“, rekao je zvaničnik. „Dakle, izazov je porastao.“

Zvaničnik je rekao da će vežbe pokazati kako bi Sjedinjene Države mogle efikasno da prebace veliki broj borbenih snaga na Bliski istok, čak i dok se Vašington fokusira na rusku invaziju Ukrajine i intenziviranje konkurencije sa Kinom.

„Dok naši protivnici i konkurenti procenjuju američku vojsku, pretpostavljam da će uzeti u obzir našu sposobnost da to uradimo jer, iskreno, nijedna druga vojska na Zemlji to ne bi mogla da uradi“, rekao je zvaničnik. „Ne dok oni rade sve ostalo što mi radimo širom sveta.