FBI je pretresao Bajdenovu kuću, pronašao stvari označene kao poverljive

FBI je pretresao Bajdenovu kuću, pronašao stvari označene kao poverljive

FBI je u petak pretresao kuću predsednika Džoa Bajdena u Vilmingtonu u Delaveru i pronašao dodatne dokumente sa poverljivim oznakama, a takođe je uzeo neke od njegovih rukom pisanih beleški, rekao je u subotu predsednikov advokat.

Predsednik je dobrovoljno pustio FBI u svoj dom, ali nedostatak naloga za pretres nije umanjio izuzetnu prirodu pretresa. To je pogoršalo sramotu za Bajdena koja je počela sa obelodanjivanjem 12. januara da su predsednikovi advokati pronašli „mali broj“ poverljivih dokumenata u bivšoj kancelariji u Penn Bajden centru u Vašingtonu neposredno pre međuizbora. Od tada, advokati su pronašli šest poverljivih dokumenata u Bajdenovoj kućnoj biblioteci u Vilmingtonu iz vremena njegovog potpredsednika.

Iako je Bajden tvrdio da „tamo nema“, otkrića su postala politička odgovornost dok se on pripremao da pokrene kandidaturu za reizbor, i potkopavaju njegove napore da američkoj javnosti prikaže sliku pristojnosti nakon burnog predsedavanja njegovog prethodnika, Donald Trump.

Tokom pretresa u petak, koji je trajao skoro 13 sati, FBI je uzeo šest predmeta koji su sadržali dokumente sa poverljivim oznakama, rekao je Bob Bauer, predsednikov lični advokat. Te stavke su se odnosile na Bajdenovo vreme u Senatu i potpredsedništvu, dok su beleške datirale iz njegovog vremena kao potpredsednika, rekao je. Nivo poverljivosti i da li su dokumenti koje je uklonio FBI ostali poverljivi, nije bilo odmah jasno dok Ministarstvo pravde pregleda evidenciju.

Pomoćnik američkog tužioca Džozef Ficpatrik potvrdio je u subotu da je FBI izvršio „planiranu, sporazumnu pretragu“ rezidencije predsednika u Vilmingtonu.

Predsednik i prva dama Džil Bajden nisu bili u kući kada je pretresen. Vikend su provodili u svojoj kući u Rehobot Biču u Delaveru.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Bajden je rekao da „potpuno sarađuje i da se raduje brzom rešavanju ovog problema“.

„Otkrili smo da je nekoliko dokumenata zavedeno na pogrešnom mestu“, rekao je Bajden. „Odmah smo ih predali Arhivu i Ministarstvu pravde.

Ostalo je da se vidi da li će biti sprovedeni dodatni pretresi saveznih zvaničnika na drugim lokacijama. Bajdenovi lični advokati su prethodno izvršili pretres rezidencije Rehobot Bič i rekli da nisu pronašli zvanične dokumente ili poverljive zapise.

Istraga o Bajdenu je takođe zakomplikovala istragu Ministarstva pravde o Trampovom zadržavanju poverljivih dokumenata i zvaničnih zapisa nakon što je napustio funkciju. Ministarstvo pravde saopštilo je da je Tramp sa sobom uzeo stotine podataka označenih kao poverljivi po izlasku iz Bele kuće početkom 2021. godine i odupirao se višemesečnim zahtevima da ih vrati vladi, kao i da je morala da dobije nalog za pretres da bi ih vratila.

Bauer je rekao da je FBI tražio da Bela kuća ne komentariše pretres pre nego što je sprovedena i da su bili prisutni Bajdenovi lični advokati i advokati Bele kuće. FBI je, dodao je, „imao pun pristup predsednikovom domu, uključujući lično pisane beleške, dosijee, papire, registratore, memorabilije, liste obaveza, rasporede i podsetnike koji sežu decenijama unazad“.

Ministarstvo pravde, dodao je, „uzelo je u posed materijale za koje je smatralo da su u okviru svoje istrage, uključujući šest predmeta koji se sastoje od dokumenata sa oznakama klasifikacije i okolnih materijala, od kojih su neki iz službe predsednika u Senatu, a neki od njih su od svog potpredsednika.”

Državni tužilac Merik Garland imenovao je bivšeg američkog tužioca Merilenda Roberta Hura za specijalnog advokata za istragu svih potencijalnih nedela u vezi sa Bajdenovim dokumentima. Hur bi trebalo da preuzme dužnost od američkog tužioca iz Ilinoisa Džona Lauša, kojeg je imenovao Tramp, u nadgledanju istrage.

„Od samog početka, predsednik je bio posvećen tome da se nosi sa ovim odgovorno jer ovo shvata ozbiljno“, rekao je u subotu advokat Bele kuće Ričard Zauber. „Predsednički advokati i Kancelarija savetnika Bele kuće nastaviće da sarađuju sa DOJ-om i specijalnim savetnikom kako bi pomogli da se ovaj proces sprovede brzo i efikasno.

Otkrića Bajdenovog dokumenta i istraga o Trampu, koja je u rukama specijalnog savetnika Džeka Smita, značajno se razlikuju. Bajden je nastojao da sarađuje sa istragom DOJ-a na svakom koraku – a potraga u petak bila je dobrovoljna – iako ostaju pitanja o njegovoj transparentnosti sa javnošću.

Da bi zločin bio počinjen, osoba bi morala da „svesno ukloni” dokumente bez ovlašćenja i namerava da ih zadrži na „neovlašćenoj lokaciji”. Bajden je rekao da je „iznenađen“ što su poverljivi dokumenti otkriveni u Penn Bajden centru.

Uopšteno govoreći, poverljivi dokumenti moraju biti deklasifikovani nakon maksimalno 25 godina. Ali neki zapisi su takve vrednosti da ostaju klasifikovani mnogo duže, iako se moraju odobriti posebni izuzeci. Bajden je bio u Senatu od 1973. do 2009. godine.