Očekuje se da će šef kabineta Bele kuće Klain otići za nekoliko nedelja

Očekuje se da će šef kabineta Bele kuće Klain otići za nekoliko nedelja

Ron Klain, šef kabineta predsednika Džoa Bajdena u Beloj kući, planira da napusti svoju funkciju u narednim nedeljama, rekli su u subotu izvori upoznati sa ovim pitanjem, što je velika promena straže.

Klain je obavestio Bajdena o svojim planovima, rekli su izvori, potvrđujući priču Njujork tajmsa u kojoj se kaže da će dugogodišnji pomoćnik verovatno otići nakon predsednikovog obraćanja o stanju u Uniji 7. februara.

Klain (61) ima dugu istoriju u Beloj kući, jer je bio šef kabineta bivšeg potpredsednika Ala Gora i Bajdena kada je bio potpredsednik za vreme predsednika Baraka Obame.

Njegov odlazak dolazi dok se Bajden sprema da izjavi svoju nameru da se kandiduje za drugi četvorogodišnji mandat 2024. godine, što se očekuje nakon obraćanja o stanju u Uniji.

Tajms je citirao dugačku listu mogućih Klajnovih naslednika: sekretar za rad Marti Volš; bivši guverner Delavera Džek Markel; Viša savetnica Bajdena Anita Dan, savetnica predsednika Stiva Ričetija, bivši koordinator za pandemiju Džef Zients i savetnica za unutrašnju politiku Suzan Rajs, zajedno sa ministrom za poljoprivredu Tomom Vilsakom.

Vest je objavljena dok je Bajden proveo vikend u svojoj kući Rehobot Bič u Delaveru.

Položaj šefa osoblja je jedan od najvažnijih u Bijeloj kući, viši politički imenovani odgovorni za upravljanje predsjednikovim političkim planom i osiguravanje zapošljavanja odgovarajućeg osoblja.

Posao može imati visoku stopu sagorevanja kako se dugi dani gomilaju. Komparativno govoreći, Klainov mandat je bio prilično dug. Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Tramp, spalio je četvoricu šefova kabineta za četiri godine, uključujući njegovog prvog Rajnsa Pribusa, koji je trajao 192 dana.