Rusija i Pakistan dogovorili veliki energetski sporazum

Rusija i Pakistan dogovorili veliki energetski sporazum

Moskva i Islamabad postigli su „konceptualne“ sporazume o isporuci ruske nafte i naftnih derivata Pakistanu, izjavio je u petak zamenik ruskog ministra energetike Sergej Močaljnikov na sastanku međuvladine komisije u pakistanskoj prestonici.

Ranije u decembru, ministar nafte Musadik Malik posetio je Moskvu kako bi pregovarao o isporuci energenata Islamabadu i najavio da će Rusija isporučivati naftu, benzin i dizel toj zemlji uz popuste. On nije precizirao cenu, ali je istakao da su razgovori bili „produktivniji nego što se očekivalo“.

Tokom sastanka u Islamabadu, razgovarano je i o „preostalim pitanjima“ o izgradnji gasovoda Pakistanski tok i perspektivama šire saradnje u oblasti energetike i energetike.

Mohalnikov je rekao da je Rusija predstavila koncept budućih isporuka gasa Pakistanu, dodajući da „moramo da procenimo poziciju Pakistanskog toka u ovom konceptu što je pre moguće“.

Dan ranije, ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov izjavio je da je Moskva „spremna da potpiše potrebna korporativna dokumenta“ za početak izgradnje gasovoda.

Rusija i Pakistan potpisali su međuvladin sporazum o izgradnji gasovoda Sever-Jug (Pakistanski tok) od Karačija do Lahora 2015. Pokretanje projekta je nekoliko puta odlagano. Gasovod dužine 1.100 km sa kapacitetom od 12,3 milijarde kubnih metara gasa godišnje povezaće terminale za tečni prirodni gas (LNG) u lukama Karači i Gvadar u južnom Pakistanu sa elektranama i potrošačima industrijskog gasa u Lahoreu na severu zemlje. .

Gasovod će transportovati i regasifikovani gas i gas iz gasovoda iz različitih izvora, uključujući Iran i Turkmenistan, kaže Šulginov.

„Pristup realizaciji ovakvih projekata mora biti sveobuhvatan. To znači ne samo cevovod već i izvor gasa za njega. A mi trenutno razgovaramo o projektu i sa stanovišta transporta regasifikovanog gasa i iz gasovoda“, rekao je ministar.

Islamabad takođe nastoji da pregovara sa Rusijom o dugoročnim poslovima o uvozu LNG-a, pošto trenutno nema stabilnog snabdevača za tu zemlju. Pakistan se bori sa akutnom nestašicom energije, a porast globalnih cena nafte i gasa pogoršao je situaciju. Uvoz goriva je poskupeo pet do deset puta zbog povećane tražnje u EU.