Analiza: Hemoterapija pre operacije smanjuje rizik od povratka raka debelog creva

Analiza: Hemoterapija pre operacije smanjuje rizik od povratka raka debelog creva

Davanje hemoterapije pacijentima sa rakom debelog creva pre operacije smanjuje njihov rizik da se bolest vrati, prema rezultatima kliničkog ispitivanja Cancer Research UK.

Ispitivanje FOkTROT pokazalo je da davanje hemoterapije pacijentima sa rakom debelog creva pre nego posle operacije smanjuje za 28% šansu da se rak vrati u roku od 2 godine.

Ukupno, 1.053 pacijenata sa rakom debelog creva iz 85 bolnica u Velikoj Britaniji, Danskoj i Švedskoj je bilo uključeno u studiju, koju su vodili naučnici sa Univerziteta u Birmingemu i Univerziteta u Lidsu.

Pacijenti sa rakom debelog creva su u studiji podeljeni u dve grupe. Prva grupa je primala 6 nedelja hemoterapije, nakon čega je usledila operacija, zatim 18 nedelja hemoterapije. Druga grupa je imala standardni tretman za rak debelog creva, što je bila operacija, a zatim je sledila 24 nedelje hemoterapije.

Kroz naknadne procene, naučnici su otkrili da je kod pacijenata koji su imali hemoterapiju pre operacije značajno manja verovatnoća da će im se rak vratiti, u poređenju sa onima koji su primili svu hemoterapiju nakon operacije.

Naučnici veruju da bi NHS i drugi zdravstveni sistemi širom sveta mogli lako da prihvate davanje hemoterapije pacijentima sa rakom creva pre operacije. Najmanje 5.000 pacijenata sa rakom debelog creva u Velikoj Britaniji, i stotine hiljada pacijenata širom sveta, mogli bi imati koristi od ovog tretmana svake godine.

Vanredni profesor na Jedinici za klinička ispitivanja u Birmingemu na Univerzitetu u Birmingemu, dr Laura Magill, rekla je: „Do 1 od 3 pacijenata sa karcinomom debelog creva može videti da im se rak vraća nakon operacije. Ta brojka je previsoka i potreban nam je novi tretman strategije za zaustavljanje vraćanja raka debelog creva.

„Standardni pristup je bio davanje hemoterapije nakon operacije da bi se iskorenile sve ćelije raka koje su se mogle proširiti pre operacije. Ali naše istraživanje pokazuje da davanje neke od te hemoterapije pre operacije povećava šanse da će sve ćelije raka biti ubijene. Sve veće telo Dokazi pokazuju vrednost preoperativne hemoterapije kod nekoliko drugih karcinoma, i verujemo da bi naši rezultati mogli da transformišu način na koji pristupamo raku debelog creva u klinici.“

Ukupno, 699 pacijenata u ispitivanju primilo je hemoterapiju pre operacije. Rad je objavljen u časopisu Journal of Clinical Oncologi.

Džefu Hogardu iz Lidsa dijagnostikovan je rak debelog creva 2016. godine i učestvovao je u suđenju. „Primetio sam krv u izmetu nekoliko puta i u početku sam se osećao prilično posramljeno zbog toga. Ali na kraju mi je dijagnostikovan rak debelog creva, što je bio veliki poziv za buđenje. Doktori su vrlo jasno videli rak kolonoskopijom i Rečeno mi je da je potrebno hitno lečenje, što je bio veliki šok“, objasnio je on.

„Bio sam spreman da iskoristim svaku priliku da dobijem najefikasniji tretman. Ispitivanje FOkTROT-a je bilo najbolji način da to uradim, i bio sam srećan što sam se prijavio kada mi je moj konsultant ponudio da me stavi na njega. Dobio sam šest nedelja hemoterapije pre operacije i 18 nedelja posle, što je bilo teško. Zamagljivanje mozga i jak umor učinili su me. Nastavio sam, zahvaljujući podršci prijatelja, porodice i moje lokalne crkve, koji su bili stalni izvor snage. Na kraju, sve je vredelo. Nisam imao nikakvih komplikacija od operacije, i nije bilo znakova raka u mesecima i godinama posle. Šest godina kasnije, ponovo živim život punim plućima. Uopšte ne žalim o učešću u suđenju FOkTROT. Nadam se da će mnogi drugi živeti duže, bez raka, zbog nauke u razvoju koja podržava ovaj novi pristup i koja je tako dobro funkcionisala u mom slučaju“, zaključio je on.

Profesor istraživanja karcinoma gastrointestinalnog trakta na Univerzitetu u Lidsu, Metju Simor, izjavio je: „Vreme je sve kada je u pitanju lečenje raka debelog creva. Jednostavan čin uvođenja hemoterapije, davanja pre nego posle operacije, daje neke izvanredne rezultate. hemoterapija pre operacije mogla bi da spreči ponovne pojave raka bez potrebe za novim skupim lekovima ili tehnologijama. Posebno je ohrabrujuće otkrilo da su pacijenti koji su imali hemoterapiju pre operacije pretrpeli manje hirurških komplikacija. Povećanje ovog tretmana širom sveta, uključujući zemlje sa niskim i srednjim prihodima , mogao bi transformisati brigu o raku i spasiti hiljade života.“

Naučnici sada sprovode još dva klinička ispitivanja, FOKSTROT-2 i FOKSTROT-3, kako bi istražili da li stariji pacijenti takođe imaju koristi od hemoterapije pre operacije i da istraže da li dodavanje više hemoterapijskih lekova pre operacije dodatno smanjuje šanse da se rak ponovo vrati. Ako ova ispitivanja budu uspešna, pacijenti bi mogli da dobiju prilagođenije tretmane raka, sa novim tipovima i kombinacijama hemoterapije ponuđenim različitim pacijentima na osnovu toga koliko je verovatno da će imati koristi od toga.

Dion Morton, profesor hirurgije na Univerzitetu u Birmingemu, rekao je: „U mnogim delovima sveta tretmani raka mogu biti izuzetno skupi. Hteli smo da idemo u suprotnom smeru, testirajući tretman koji bi mogao da se koristi na najširoj mogućoj grupi pacijenata. pacijenti…. lekari u zemljama širom sveta sada će moći da primene ove nalaze u kliničku praksu, spasavajući hiljade života.“