SAD: Mejn poslednja država koja je zabranila TikTok

SAD: Mejn poslednja država koja je zabranila TikTok

AUGUSTA – Država Mejn zabranjuje TikTok sa uređaja koji se povezuju na vladinu mrežu, pridružujući se državama koje zabranjuju aplikaciju društvenih medija u vlasništvu kineske kompanije sa državnih telefona i drugih uređaja, preneo je Asošijeted pres.

Informaciona tehnologija Mejna je u četvrtak obavestila radnike izvršne vlasti da bi popularna aplikacija mogla da predstavlja ozbiljnu pretnju državnoj mrežnoj infrastrukturi.

Direktiva, koju je prvi objavio VGME-TV, traži da se aplikacija ukloni sa uređaja u državnom vlasništvu i ličnih uređaja koji se povezuju na mrežu do 1. februara.

Više od 20 država i savezna vlada zabranili su TikTok, koji je u vlasništvu BiteDance, kineske kompanije koja je svoje sedište preselila u Singapur 2020.

I FBI i Federalna komisija za komunikacije upozorili su da bi BiteDance Ltd. mogao da deli podatke korisnika TikTok-a sa kineskom autoritarnom vladom.

Strahove su podstakli novinski izveštaji prošle godine da je tim sa sedištem u Kini nepropisno pristupio podacima američkih korisnika TikTok-a u okviru programa tajnog nadzora kako bi se identifikovao izvor curenja u štampu.

Ovaj potez administracije guvernera Dženet Mils ne utiče na lične uređaje koji se ne povezuju na mrežu. Očekuje se da će se i zakonodavci izjasniti.