Revizija pokazuje da je Pentagon izgubio trag o milijardama

Revizija pokazuje da je Pentagon izgubio trag o milijardama

Američka vojska čini skoro dve trećine ukupne imovine savezne vlade, ali radi užasan posao na njihovom praćenju, posebno o imovini koja je namještena izvođačima, prema izvještaju Vladine službe za odgovornost (GAO) objavljenom ove sedmice.

GAO je istražio stvari kao što su „municija, projektili, torpeda, sastavni delovi“ i povezani predmeti, koje odeljenje odbrane obezbeđuje izvođačima za održavanje, modifikaciju ili remont. Vrednost ove „vlastine imovine“ (GFP) procenjena je na preko 220 milijardi dolara u 2014. godini, ali je trenutno „nepoznata“, izvestio je GAO.

Ministarstvo odbrane je pokušalo da pronađe svu ovu imovinu, izdavši memorandum sa „detaljnim uputstvima“ o tome kako to učiniti u maju 2019. Međutim, prema GAO, dopis nije pravilno distribuiran, njegova terminologija je bila zbunjujuća, rukovodstvo nije postupilo po tom pitanju, a podređene agencije su iskusile „logističke borbe da identifikuju i obezbede tražene podatke“.

U svom poslednjem finansijskom izveštaju, Pentagon je izvestio o imovini od 3,2 biliona dolara, što je oko 65% ukupnog iznosa savezne vlade. Takođe je pala na godišnjoj reviziji prošlog novembra, peti put zaredom.

Pitanje GFP-a je problem decenijama. Pentagon je prvobitno obećao da će to rešiti još 2001. godine, ali je od tada pomerao stative, istakao je GAO. Trenutno, Ministarstvo odbrane se nada da će imati rezoluciju negde do 2026. U međuvremenu, Kongres je odobrio vojni budžet od 858 milijardi dolara – što je povećanje od 10% u odnosu na 2022 – kao deo omnibus zakona o potrošnji usvojenog u decembru.

Izveštaj GAO dolazi u trenutku kada se SAD spremaju da objave još jedan paket vojne pomoći Ukrajini. Vašington je samo u poslednjih godinu dana potrošio preko 100 milijardi dolara na podržavanje vlade u Kijevu, istovremeno odbijajući zahteve za nadzorom.

Kontrolor Pentagona Majk Mekord je zapravo rekao novinarima u novembru da je sukob u Ukrajini ponudio „trenutak koji se može naučiti“ u tome kako da se uzme u obzir vojna oprema, nazivajući to „odličnim primerom zašto je važno“ da se ove stvari isprave.

Proces revizije „trebalo bi da nam pomogne da se uverimo da nemamo problema da imamo nešto u našoj evidenciji što ne postoji u stvarnosti ili da imamo velike razlike“, rekao je Mekord u to vreme, prema Defense Nevs.