Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA

Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA

Volodimir Zelenski je istakao aktivnu ulogu IAEA u rešavanju pitanja vezanih za nuklearnu bezbednost koja je izuzetno važna u kontekstu rata koji je Rusija pokrenula protiv naše zemlje.

Predsednik je istakao i neprihvatljivost nastavka granatiranja ukrajinskih nuklearnih energetskih objekata od strane ruskog agresora.

S tim u vezi, Volodimir Zelenski je pohvalio raspoređivanje inspektora Agencije u ukrajinskim nuklearnim elektranama: „Znam da naši timovi rade na jačanju bezbednosti nuklearne infrastrukture. Hvala vam na pozitivnoj odluci da se inspektori rasporede u naše nuklearne elektrane. Ovo je vrlo važno.“

Predsednik Ukrajine je izrazio nadu da će takve misije IAEA sprečiti dalje granatiranje ukrajinskih NEK od strane Rusije.

Tokom sastanka posebna pažnja posvećena je situaciji u Zaporoškoj NE, koja je i dalje pod privremenom ruskom okupacijom.

Zelenski je ukazao na značaj napora generalnog direktora IAEA koji ima za cilj da objasni državama članicama Agencije kršenje standarda nuklearne bezbednosti od strane agresora i objasni svetskoj zajednici neophodnost što brže deokupacije Zaporoške NE. .

Predsednik Ukrajine je takođe ukazao na potrebu prisustva inspektora IAEA u ZNPP i naglasio da ukrajinska strana čini sve da obezbedi njihovu bezbednost.

Kako je saopšteno, generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi doputovao je u Ukrajinu kako bi obezbedio stalno prisustvo stručnjaka za nuklearnu bezbednost i bezbednost u svim nuklearnim postrojenjima u zemlji.

4. marta ruska vojska je zauzela Zaporošku NE. Od tada Rusi postavljaju vojnu opremu i municiju na teritoriju fabrike i granatiraju okolinu.

Foto: Kabinet predsednika