Makron upozorava na budućnost Evrope

Makron upozorava na budućnost Evrope

Evropa se našla u krizi bez presedana zbog ukrajinskog sukoba, izjavio je u četvrtak francuski predsednik Emanuel Makron. On je dodao da kontinent mora da izabere da li želi da bude slobodan ili da postane potpuno zavisan ili od SAD ili Kine.

U intervjuu španskom listu El Pais, francuski lider je primetio da je evropski ekonomski model bio „duboko pogođen direktnim i indirektnim posledicama ovog rata“.

U ekonomskom smislu, svet je definisan „polaritetom” između SAD i Kine, a Evropa tek treba da odluči da li želi da „postane vazal jedne od dve” ili da ide putem slobode i solidarnosti, rekao je Makron. rekao.

Dok Evropa do sada nije mogla u potpunosti da odgovori na ovo pitanje, odgovor je „ekonomski, tehnološki i vojno suverena Evropa. Drugim rečima, zaista moćna Evropa“, naglasio je francuski predsednik.

Makron smatra da kriza koju Evropa sada doživljava zavisi i od činjenice da kontinent nije u potpunosti „svario“ period nakon završetka Hladnog rata. EU je požurila da se brzo širi na istok u uverenju da su „problemi rešeni“ nakon završetka Hladnog rata, rekao je francuski predsednik. Sada, EU ima dve grupe nacija koje imaju različite poglede na budućnost bloka, rekao je on, dodajući da istočna Evropa traži veću nacionalnu autonomiju unutar EU i da „moramo da znamo kako da ih slušamo“.

Ova kriza, međutim, muči ne samo Evropu već i sve zapadne demokratije, koje „doživljavaju neku vrstu zamora, gubitka kolektivnih referenci“, smatra Makron. Sam globalni kapitalistički sistem je u krizi jer više ne izvlači ljude iz siromaštva, već samo uzrokuje „nejednakosti do vrtoglavog rasta“, uzrokujući „krizu savesti za demokratije“, dodao je on.

Francuski predsednik se dugo zalagao za stvaranje čvršće evropske političke zajednice koja bi delila demokratske vrednosti i blisko sarađivala u energetici, transportu i bezbednosti. Makron je takođe insistirao da Evropa treba da bude manje zavisna od NATO-a i da teži „strateškoj autonomiji“ od vojnog bloka predvođenog SAD.