Uključivanje mirisa u VR okruženje pogodno za svemirske putnike

Uključivanje mirisa u VR okruženje pogodno za svemirske putnike

Astronauti se vraćaju na Mesec i ovog puta se fokusiraju na uspostavljanje prvog dugoročnog prisustva. Nakon toga, NASA je postavila svoje ciljeve na put na Mars.

Sa ovim dugotrajnim misijama koje su pred nama, novi izazovi će se morati uzeti u obzir na svakom frontu. Mesec je udaljen oko 238.855 milja od Zemlje, ali putovanje na Mars za astronauta znači putovanje oko 140 miliona milja daleko i napuštanje naše planete na oko tri godine. Zbog ove udaljenosti, astronauti će se takođe suočiti sa kašnjenjem komunikacije od Zemlje do Marsa od 20 minuta.

Iako su ove misije i potencijal za otkrivanje uzbudljivi, astronautima će biti potrebna dodatna podrška u upravljanju efektima ponašanja izolacije, zatvorenosti i udaljenosti od kuće.

„Za buduće dugoročne misije, nećemo imati komunikaciju u realnom vremenu ili mogućnost slanja paketa nege kao sada, tako da NASA traži druge metode za održavanje zdravlja i performansi ponašanja“, rekla je Rene Abot, student doktorskih studija na Odseku za vazduhoplovstvo na Teksaškom A&M univerzitetu.

Abot radi sa svojim fakultetskim savetnikom, dr Anom Diaz Artiles, docentom na odseku, na rešavanju ovog problema korišćenjem virtuelne realnosti (VR). Konkretno, oni proučavaju efekte uključivanja mirisa u VR okruženje.

„Tokom dugotrajnih misija svemirskih letova, astronauti doživljavaju značajnu senzornu deprivaciju. Ovo može imati štetne posledice na više nivoa, od fizioloških odgovora na stres i izolaciju do smanjenja zdravlja i dobrog ponašanja“, rekao je Diaz Artiles. „Mi stvaramo ‘pojačana’ ili ‘obogaćena’ multisenzorna iskustva koja bi mogla dovesti do zdravijih pojedinaca sa poboljšanim zdravljem i performansama u ponašanju.“

Kada unesemo miris, informacije iz tih mirisa putuju od našeg olfaktornog sistema do našeg limbičkog sistema, koji je deo mozga povezan sa emocionalnim i memorijskim procesima. Zbog toga vas mirisna sveća može podsetiti na domaće kolače kod bake, a parfem može izazvati određene emocije.

Abot i Diaz Artiles se bave ovim efektima koje mirisi mogu imati na psihološko stanje ugradnjom mirisa u VR prirodno okruženje. Dodavanje mirisa VR iskustvu je rađeno i ranije, ali upotreba lokalizovanih mirisa od strane Abbotta i Diaz Artilesa odvaja njihov rad od prethodnih istraživanja.

Korisnik bi mogao da šeta blizu reke u VR okruženju i ne samo da čuje zvuk vode koja žuri, već i da oseti miris mokre trave. Ili ako bi zalutali u šumovito područje, osetili bi svež miris bora. Ovo se postiže korišćenjem hitboksova, koji su nevidljivi oblici u VR okruženju koji se aktiviraju kada se avatar sudari sa njima.

„Nadamo se da će korišćenje VR-a za isporuku prirode astronautima biti od koristi“, rekao je Abot. „Na Zemlji, priroda ima povoljan uticaj na nas psihološki i fiziološki, tako da pokušavamo da stvorimo najbližu simulaciju stvarnoj prirodi koju možemo dodavanjem mirisnih stimulusa.

Prilikom sprovođenja svoje studije, Abbott i Diaz Artiles su merili nivoe anksioznosti korisnika pre i posle događaja koji su izazvali stres. Rezultati su pokazali da dodavanje olfaktornih stimulansa ne samo da je smanjilo nivo anksioznosti korisnika nakon što su iskusili pojačan stres, već i smanjilo njihov nivo stresa i anksioznosti u odnosu na početnu liniju.

Opis njihove studije bio je u avgustovskom izdanju časopisa Acta Astronautica.

„Rezultati pokazuju da je upotreba multisenzornih VR okruženja obećavajuća kontramera za podršku zdravlju ponašanja“, rekao je Abot. „Takođe ćemo razmotriti dodavanje drugih senzornih stimulansa, kao što su temperaturne iluzije, i kako možemo koristiti ovu tehnologiju za kreiranje virtuelnih paketa nege.“

Virtuelni paketi nege mogu se koristiti za dopunu društvenih potreba astronauta pomažući im da se osećaju povezanije sa domom. Abot predviđa, na primer, da bi voljena osoba mogla da pošalje snimljenu poruku i virtuelno cveće praćeno mirisom lavande i ruže.

Istraživači se takođe nadaju da će sarađivati sa mornaricom kako bi sproveli eksperimente na brodovima tokom nekoliko nedelja kako bi posmatrali dugoročnije efekte u okruženju sličnom senzornoj deprivaciji koja se doživljava u misiji astronauta.