Turska smatra „apsurdnom“ švedsku odluku da ne istražuje proteste

Turska smatra „apsurdnom“ švedsku odluku da ne istražuje proteste

Turska je osudila kao „apsurdnu“ odluku švedskog tužioca da ne otvori istragu o protestu Kurda u centru Stokholma gde je lik turskog predsednika okačen sa lampe.

Prošlonedeljni protest ispred gradske vijećnice u Stokholmu izazvao je ljutu reakciju Turske, članice NATO-a koja je odugovlačila da odobri zahtjev Švedske za pridruživanje vojnom savezu sve dok švedska vlada ne razbije grupe koje Ankara smatra prijetnjama po sigurnost. Turska je pozvala švedskog ambasadora i otkazala posetu predsednika švedskog parlamenta kao reakcija na incident.

U Švedskoj, jedan list je objavio da je tužilac odlučio da ne pokrene krivičnu istragu o vješanju lik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Stokholmu, rekavši da nije počinjeno nikakvo nezakonito djelo. Okružni tužilac Lukas Erikson rekao je za švedski tabloid Aftonbladet odluku.

Međutim, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu se nije složio, rekavši da protest predstavlja rasizam i zločin iz mržnje.

„Odluka (švedskog) tužilaštva da ne sprovede istragu krajnje je apsurdna“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iranskim ministrom spoljnih poslova koji je boravio u poseti. „Ovo je bio rasistički incident koji se sastoji od zločina iz mržnje. Stoga je (odluka da se ne goni, ne istražuje) takođe protiv univerzalnog zakona i predstavlja zločin prema međunarodnom pravu.

„Ako Švedska misli da nas povezuje sa ovim igrama rečima, želeo bih da kažem da se šale“, rekao je on.

Uznemirene ruskom invazijom na Ukrajinu, Švedska i Finska su odustale od svoje dugogodišnje politike vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za ulazak u NATO u maju. Svih 30 zemalja članica mora da se složi da primi dva nordijska suseda u bezbednosnu organizaciju.

Turska vlada je izvršila pritisak na Finsku i Švedsku da se obračunaju sa kurdskim prognanicima koje optužuje za veze sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom i grupama koje smatra terorističkim organizacijama, kao i da izruče ljude osumnjičene za zločine povezane sa terorizmom. Čavušoglu je prošlog meseca rekao da Švedska nije bila ni na „pola“ u rešavanju zabrinutosti njegove zemlje.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se maneken nalik Erdoganu kako visi naglavačke. Grupa koja sebe naziva Švedski komitet solidarnosti za Rojavu tvrdila je da stoji iza protesta. Rojava je kurdski naziv za severnu i istočnu Siriju.

Prošle nedelje, švedski premijer Ulf Kristersson nazvao je protest činom „sabotaže“ protiv nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u.

Kancelarija glavnog tužioca Ankare pokrenula je istragu o incidentu nakon krivične prijave koju su podneli Erdoganovi advokati i poslala je zvaničan zahtev za informacije i dokaze od švedskih vlasti.