Kina poziva Izrael da izbegava provokacije

Kina poziva Izrael da izbegava provokacije

Novi kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang završio je svoje prvo putovanje u inostranstvo pozivajući Izrael da izbegava dalje provokacije koje bi mogle da eskaliraju pojačane tenzije sa Palestincima.

„Izrael treba da zaustavi svako huškanje i provokacije i izbegne bilo kakve jednostrane akcije koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije“, rekao je Ćin na brifingu za štampu u nedelju u Kairu, gde se sastao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem na kraju petodnevne turneja po Africi. On je dodao da je „Kina duboko zabrinuta“ zbog pogoršanja izraelsko-palestinskih odnosa.

Kin je dao svoje komentare u trenutku kada novoizabrana izraelska vlada kažnjava okupirane teritorije zbog traženja pravne presude Međunarodnog suda pravde UN-a o njihovoj nevolji. Ranije ovog meseca, vlada premijera Benjamina Netanjahua je navodno zabranila javno isticanje palestinskih zastava, ukinula putnu propusnicu palestinskog ministra spoljnih poslova i najavila da će uskratiti sredstva koja bi inače bila prebačena Palestinskim vlastima. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir takođe je izazvao gnev posetom brdu hrama u Jerusalimu.

Ćin, koji je prošlog meseca unapređen sa uloge ambasadora Pekinga u SAD, pozvao je na „održavanje statusa kvo“ na brdu hrama, koji uključuje džamiju Al-Aksa, treće najsvetije svetilište islama.

Kina se zalagala za rešenje dve države sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom nezavisne Palestine. „Međunarodna zajednica treba da poveća osećaj hitnosti, da pitanje Palestine stavi na vrh međunarodne agende i da promoviše nastavak mirovnih pregovora između Izraela i Palestine“, rekao je Ćin.

Kineski izaslanik je u nedelju imao i sastanke sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abul-Gajtom. Ćin je rekao da su se lideri u regionu složili da rade sa kineskim zvaničnicima na implementaciji Rijadske deklaracije, koja je izdata na kraju arapsko-kineskog samita prošlog meseca u Saudijskoj Arabiji. Deklaracija „afirmiše multilateralni međunarodni poredak“ i odbacuje „politizaciju pitanja ljudskih prava i njihovu upotrebu kao alata za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja“, dodao je on.

Decenijama, kineski šefovi diplomatije tradicionalno su obilazili Afriku ubrzo nakon što su imenovani. Peking je preduzeo ogromne infrastrukturne projekte širom kontinenta, prikupivši 160 milijardi dolara zajmova afričkim zemljama. Prošle godine trgovina između Kine i Afrike iznosila je oko 260 milijardi dolara.