Viskonsin, Severna Karolina zabranjuju TikTok sa državnih uređaja

Viskonsin, Severna Karolina zabranjuju TikTok sa državnih uređaja

Guverneri Viskonsina i Severne Karoline u četvrtak su potpisali naredbe o zabrani TikToka na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za sajber bezbednost, pridruživši se drugim državama i saveznoj vladi u zabrani korišćenja popularne video aplikacije, prenosi Rojters.

Osim što je zabranio TikTok u kineskom vlasništvu sa državnih uređaja, guverner Viskonsina Toni Evers rekao je da zabranjuje prodavce, proizvode i usluge drugih kineskih kompanija uključujući Huavei Technologies, ​​Hikvision, Tencent Holdings – vlasnika kompanije WeChat, ZTE Corp kao i ruske kompanije Kasperski Lab.

„U digitalnom dobu, odbrana tehnologije naše države i infrastrukture sajber bezbednosti i zaštita digitalne privatnosti moraju biti glavni prioritet za nas kao državu“, rekao je Evers.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper potpisao je naredbu kojom se nalaže zvaničnicima da u roku od 14 dana razviju politiku koja zabranjuje korišćenje TikTok-a, VeChat-a i „potencijalno drugih aplikacija“ koje predstavljaju rizik za sajber bezbednost na državnim uređajima.

Više od 20 drugih država takođe je ranije ove nedelje zabranilo TikTok, u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata BiteDance, sa državnih uređaja, uključujući Ohajo, Nju Džersi i Arkanzas.

TikTok je saopštio da je „razočaran što toliko mnogo država skače na politički vagon da bi donele politike koje neće učiniti ništa za unapređenje sajber bezbednosti u njihovim državama i koje se zasnivaju na neosnovanim lažima o TikToku“.

Demokratski guverneri Viskonsina i Severne Karoline pridružili su se uglavnom republikanskim guvernerima koji su predvodili optužbu za zabranu TikToka sa državnih uređaja.

Pozivi da se TikTok zabrani sa vladinih uređaja dobili su maha nakon što je direktor američkog FBI Kristofer Rej u novembru rekao da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost.

Rej je označio pretnju da bi kineska vlada mogla da iskoristi aplikaciju da utiče na korisnike ili kontroliše njihove uređaje.

Već tri godine, TikTok – koji ima više od 100 miliona korisnika – pokušava da uveri Vašington da se ne može pristupiti ličnim podacima građana SAD i da njihovim sadržajem ne može da manipuliše Komunistička partija Kine ili bilo koji drugi entitet pod uticajem Pekinga.

Prošlog meseca, predsednik Džo Bajden potpisao je zakon o vladinom finansiranju koji je uključivao zabranu federalnim službenicima da koriste ili preuzimaju TikTok na uređajima u vlasništvu vlade.

Zakon daje Kancelariji za upravljanje i budžet Bele kuće (OMB) 60 dana „da razvije standarde i smernice za izvršne agencije koje zahtevaju uklanjanje“ TikToka sa federalnih uređaja. OMB je odbio da komentariše u četvrtak.