Italija planira da u martu organizuje konferenciju o obnovi Ukrajine

Italija planira da u martu organizuje konferenciju o obnovi Ukrajine

Italijanski ministar za preduzetništvo i nacionalnu proizvodnju Adolfo Urso je tokom posete Kijevu u četvrtak najavio pripremu konferencije o obnovi Ukrajine koja je zakazana za mart 2023.

Ovo se navodi u poruci ministarstva na čelu sa Ursom nakon posete, koju citira „Evropska istina“.

Prema rečima italijanskog ministra, u dogovoru sa ministrom spoljnih poslova zemlje Antoniom Tajanijem, „u pripremi je velika konferencija o pitanjima oporavka, koja će okupiti italijanske i ukrajinske institucionalne vlasti i poslovne strukture za istim stolom. “

Sa ukrajinskim sagovornicima Urso je razgovarao o temama koje će biti tema konferencije u Italiji.

„Potvrdio sam punu podršku Italije brzom početku oporavka, kontinuitetu humanitarne pomoći i pažljivom razmatranju zahteva Ukrajine za pomoć u obnavljanju strateške infrastrukture, kao što su električne mreže, kako u bilateralnom tako i u evropskom kontekstu“, prokomentarisao je on.

Pored toga, šef italijanskog ministarstva industrije preneo je signal premijera Đorđa Melonija o punoj solidarnosti Rima sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

Treba napomenuti da je Adolfo Urso postao prvi ministar nove italijanske vlade koji je posetio Ukrajinu. Ranije je Urso već dolazio u Ukrajinu, ali u ulozi šefa parlamentarnog odbora za bezbednost Republike Italije (COPASIR).

Podsetićemo da je prethodna međunarodna donatorska konferencija, koja je imala za cilj da podrži Ukrajinu u uslovima stalnih ruskih napada na kritičnu infrastrukturu, održana u decembru 2022. godine u Parizu uz učešće više od 45 zemalja i 20 međunarodnih organizacija.

Prema njegovim rezultatima, najavljeno je da će skoro milijardu evra pomoći biti izdvojeno za pomoć Ukrajincima da prežive zimu usred ruskog uništavanja infrastrukture.