Guverner Viskonsina zabranjuje popularnu TikTok aplikaciju na državnim telefonima

Guverner Viskonsina zabranjuje popularnu TikTok aplikaciju na državnim telefonima

Viskonsin je u četvrtak postao poslednja država koja je zabranila upotrebu TikTok-a na državnim telefonima i drugim uređajima, što je potez koji dolazi nakon što je skoro polovina država širom zemlje blokirala popularnu aplikaciju za društvene mreže u vlasništvu Kineza kompanija.

Guverner Demokratske stranke Toni Evers naredio je zabranu nakon što je rekao da se konsultovao sa FBI-jem i zvaničnicima za upravljanje vanrednim situacijama. On je naveo potencijalne rizike po privatnost, bezbednost i bezbednost. Eversova naredba se primenjuje na većinu državnih agencija, sa nekim izuzecima kao što su kriminalistički istražitelji koji možda koriste aplikaciju za praćenje određenih ljudi.

„Odbrana tehnologije naše države i infrastrukture sajber bezbednosti i zaštita digitalne privatnosti i dalje će biti glavni prioritet“, napisao je Evers na Tviteru kada je najavio zabranu.

Sistem Univerziteta Viskonsin, koji zapošljava 40.000 nastavnika i osoblja, takođe je izuzet. Ali portparol UV Sistem-a Mark Pitsch rekao je da uprkos izuzeću univerzitet sprovodi reviziju i kreće ka postavljanju ograničenja na upotrebu aplikacije na uređajima kako bi se zaštitio od ozbiljnih rizika sajber bezbednosti.

UV ima brojne zvanične TikTok naloge poput jednog za ženski odbojkaški tim, koji ima više od 41.000 pratilaca. Univerziteti često koriste TikTok naloge kao alat za regrutovanje za povezivanje sa srednjoškolcima.

Zabranu će sprovoditi državni odsek za tehnologiju, koji već ograničava kojim aplikacijama državni službenici mogu da pristupe na svojim državnim telefonima.

Samo oko 12 državnih telefona ima TikTok na sebi, prema Eversu.

Sam Evers nema lični ili zvanični TikTok nalog, ali je imao nalog koji podržava njegovu kampanju za reizbor ranije ove godine. Njegova kancelarija je saopštila da nalog nije korišćen ni na jednom uređaju koji je izdala država.

TikTok je u vlasništvu BiteDance, kineske kompanije koja je svoje sedište preselila u Singapur 2020. Na meti su ga kritičari koji kažu da bi kineska vlada mogla da pristupi podacima korisnika, kao što su istorija pregledavanja i lokacija. Oružane snage SAD takođe su zabranile aplikaciju na vojnim uređajima.

TikTok koristi dve trećine američkih tinejdžera i postao je drugi najpopularniji domen na svetu. Ali u Vašingtonu već dugo postoji dvostranačka zabrinutost da bi Peking koristio zakonsku i regulatornu moć da prigrabi podatke američkih korisnika ili pokuša da progura prokineske narative ili dezinformacije.

Strahove su podstakli prošlogodišnji izveštaji da je tim sa sedištem u Kini nepropisno pristupio podacima američkih korisnika TikTok-a, uključujući dva novinara, u okviru programa tajnog nadzora kako bi otkrio izvor curenja u štampu.

Takođe postoji zabrinutost da kompanija šalje masu korisničkih podataka u Kinu, kršeći stroga evropska pravila o privatnosti.

„Razočarani smo što toliko država skače na politički vagon da bi donele politike koje neće učiniti ništa za unapređenje sajber bezbednosti u njihovim državama i koje se zasnivaju na neosnovanim lažima o TikToku“, rekao je Jamal Braun, portparol TikToka, u e-poruci. izjava.

TikTok razvija planove za bezbednost i privatnost podataka kao deo tekuće revizije nacionalne bezbednosti koju sprovodi administracija predsednika Džoa Bajdena.

Najmanje 20 drugih država, uključujući Misisipi, Indijanu, Luizijanu i Južnu Dakotu, uvelo je zabranu korišćenja TikToka na državnim uređajima. Kongres je prošlog meseca zabranio TikTok sa većine uređaja koje je izdala vlada SAD zbog dvostranačke zabrinutosti oko bezbednosti.

Zabrana u Viskonsinu dolazi nakon što su republikanski članovi kongresne delegacije Viskonsina, uključujući američkog predstavnika Majka Galagera, pozvali Eversa da zabrani aplikaciju, navodeći njihovu zabrinutost da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok da špijunira korisnike i širi propagandu.

Galager i republikanski senator Marko Rubio sa Floride predstavili su u decembru dvopartijski zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u Sjedinjenim Državama. Galager je ove nedelje postao predsedavajući novog odbora Predstavničkog doma koji je osnovan uz široku dvostranačku podršku za istragu „strateške konkurencije“ između SAD i Kine.