Pentagon podržava odluku američkih saveznika da Ukrajini obezbede zapadne tenkove

Pentagon podržava odluku američkih saveznika da Ukrajini obezbede zapadne tenkove

Ministarstvo odbrane SAD podržava izjave američkih saveznika o nameri da se u Ukrajinu prebace tenkovi zapadnog tipa i očekuje da će se relevantni razgovori nastaviti.

Ovo je na brifingu u četvrtak saopštio portparol Pentagona Patrik Rajder, a citira „Evropska istina“.

„Uopšteno govoreći, kada su u pitanju tenkovi, protivvazdušna odbrana ili artiljerija, nastavljamo da pažljivo razgovaramo o svemu ovome sa našim saveznicima i partnerima. Kao što znate, sledeće nedelje će biti sastanak Kontakt grupe o Ukrajini i očekujem. da će se i tamo razgovarati“, rekao je on.

Na pitanje o stavu Pentagona u vezi sa isporukom tenkova Ukrajini, Rajder je naveo da Ministarstvo odbrane SAD „apsolutno podržava sva odbrambena sredstva koja naši međunarodni saveznici i partneri mogu da obezbede Ukrajini, uključujući tenkove“.

„Opet, ova kalkulacija uključuje mogućnost izvođenja obuke za ova sredstva, njihovu podršku u radnom stanju. Ovo je deo svake diskusije, bez obzira da li se radi o Sjedinjenim Državama ili o našim partnerima. Ali mi podržavamo pružanje bilo koje znači Ukrajini, što će joj dati prednost na bojnom polju“, naglasio je predstavnik Pentagona.

Podsetimo, Poljska je u sredu saopštila da je spremna da u okviru koalicije sa partnerima Ukrajini preda četu glavnih borbenih tenkova Leopard. Pošto je Leopard tenk nemačke proizvodnje, za dalji izvoz potrebna je dozvola nemačke savezne vlade.

Britanska vlada je takođe potvrdila da planira da obezbedi zapadne tenkove Ukrajini. Na to je portparol nemačke vlade rekao da planovi Londona nisu promenili stav nemačke vlade, koja je do sada odbijala pozive Berlinu da Kijevu preda nemačke tenkove Leopard 2.

Prethodno je Pentagon objasnio da je glavni razlog zašto se SAD trenutno uzdržavaju od prebacivanja sopstvenih tenkova Abrams u Ukrajinu teškoća njihovog održavanja u borbenim uslovima, kao i potreba za obukom vojske.