Posle Bučijeve posete, gradonačelnik mađarske prestonice objasnio je zašto Ukrajina treba da dobije rat

Posle Bučijeve posete, gradonačelnik mađarske prestonice objasnio je zašto Ukrajina treba da dobije rat

Posle posete Ukrajini sa trojicom evropskih kolega, gradonačelnik Budimpešte Gergej Koračon snimio je video poruku u kojoj argumentuje zašto je važno da Ukrajina dobije rat.

Tokom putovanja, Koračon je posetio vojnu bolnicu u Kijevu i dečju bolnicu, kao i obišao mesta ratnih zločina koje je počinila ruska vojska u Buču.

„Ako je neko izgubio moralni kompas i ne vidi razliku između žrtve i agresora, ako je neko zaboravio kroz šta su Mađari prošli u 20. veku, savetujem vam da dođete ovde, u Buču i Kijev, i pogledate u oči. onih koji su preživeli. Tada će biti jasno da se u ovom ratu ne bore samo dve zemlje, već jedna zla sila pokušava da okupira drugu zemlju“, naglasio je on.

Hergej Koračon je naveo da Mađarska ne samo da ima moralnu obavezu da podrži Ukrajince, već je to i u sopstvenim interesima – da ne mora da razmišlja koja će zemlja sledeća postati žrtva agresije.

Ovaj rat treba da se završi samo pobedom Ukrajine i zaključcima iz tako strašnih ratnih zločina kao što je, na primer, u Buhu“, naglasio je gradonačelnik Budimpešte.

Podsetimo, Koračon je u Kijev došao zajedno sa još trojicom gradonačelnika Višegradske četvorke. U decembru je Budimpeštanska saobraćajna uprava (BKV) predala 15 autobusa za potrebe Ukrajine.

Pročitajte i intervju „EvroPravde“ sa gradonačelnikom Budimpešte: „Sramota me je što se Orbanova Mađarska doživljava kao zemlja na strani Rusije“