Meksiko Siti kaže da je banda pokušala da ubije novinara

Meksiko Siti kaže da je banda pokušala da ubije novinara

MEKSIKO SITI – Policija Meksiko Sitija saopštila je u sredu da banda koja se bavi iznudom i dilerom droge stoji iza napada 15. decembra na jednog od najpoznatijih meksičkih novinara, prenosi Asošijeted pres.

Šef policije Omar Garsija Harfuč rekao je da je 11 osoba privedeno u vezi sa napadom na vozilo kojim je upravljao novinar Ciro Gomez Lejva.

Malo poznata banda bavila se ubistvima, iznuđivanjem novca od biznismena i uličnom trgovinom drogom na gruboj istočnoj strani grada.

Zvaničnici nisu objasnili zašto je tako mala banda pokušala da ubije jednog od najistaknutijih meksičkih novinara.

Gomez Lejva je pobegao potresen, ali nepovređen, nakon što su dvojica naoružanih napadača na motociklu pokušala da ga ubiju u kasnonoćnom napadu na ulici u Meksiko Sitiju. Spasio ga je njegov SUV koji je bio otporan na metke.

U racijama i pretresima koji su doveli do privođenja, policija je pronašla kapu sa slovima CJNG, inicijalima hiper-nasilnog kartela nove generacije iz Jaliska.

Ali Garsija Harfuč je rekao da to ne mora da znači da je kartel umešan.

„Veoma je često u Meksiko Sitiju da kriminalne bande koriste imena – kartel Sinaloa, kartel Halisko – samo da bi komunicirali vezu sa njima, a da ne znači da su deo kartela, rekao je on. „Kao i u drugim hapšenjima i pretresima, oni imaju inicijale bilo kojeg broja kartela.

Visoki poručnik kartela Halisko zapretio je još jednom novinaru ranije 2022. godine, što je bila najsmrtonosnija godina u najmanje tri decenije za meksičke novinare i medijske radnike, sa 15 ubistava.