Švajcarska blokira vojne pošiljke Ukrajini

Švajcarska blokira vojne pošiljke Ukrajini

Švajcarska stavlja veto na isporuku određenog ratnog materijala švajcarske proizvodnje iz Madrida u Kijev, izjavila je u utorak španska ministarka odbrane Margarita Robles. Međutim, ona nije dala više detalja o tome koja oprema će važiti za zabranu, preneli su lokalni mediji.

Govoreći na sastanku španskih ambasadora, Robles je ponovio da će Madrid nastaviti da šalje vojnu opremu Ukrajini da joj pomogne u borbi protiv Rusije. Međutim, odgovarajući na pitanje koje je postavio izaslanik nacije u Bernu, ona je izjavila da Švajcarska nije voljna da prihvati pošiljke koje zahtevaju odobrenje alpske nacije.

„Razumemo, poštujemo i prihvatamo neutralnost, ali nam je potrebno neko ovlašćenje za [slanje] materijala iz Švajcarske, koje nam ona u ovom trenutku ne daje“, rekla je ona, a citira dnevni list El Mundo.

Ministar je takođe objasnio nastojanje nacije da poveća potrošnju na odbranu, tvrdeći da je sukob u Ukrajini pokazao da Španija živi u situaciji „apsolutne nesigurnosti“.

„Danas raketa može da leti od Moskve do Madrida“, rekla je ona.

Princip neutralnosti je već vekovima kamen temeljac spoljne politike Švajcarske. To znači da Bern ne može da se meša u sukob i da ne može da podrži nijednu stranu vojno.

U skladu sa ovom politikom, u novembru je alpska nacija odbila ponudu Nemačke da dozvoli ponovni izvoz švajcarske 35 mm municije za protivavionske tenkove Gepard u Ukrajinu. U junu je Bern takođe odbio zahtev Danske da Ukrajini obezbedi 22 borbena vozila pešadije Piranha III švajcarske proizvodnje.

Međutim, istog meseca, državne vlasti su rekle da bi pošiljke vojne opreme koja sadrži delove švajcarske proizvodnje evropskim kompanijama za naoružanje „trebalo ostati moguće“, čak i ako bi mogle da završe u Ukrajini.

Uprkos čvrstom stavu Švajcarske po pitanju izvoza oružja, ona se pridružila sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, što je izazvalo negodovanje Moskve. Prošlog leta, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ta alpska zemlja „izgubila neutralnost“, što je čini nesposobnom da deluje kao posrednik koji zastupa diplomatske interese Ukrajine u Rusiji.