Šolcova stranka je saopštila da Francuska žuri da Ukrajini obezbedi tenkove

Šolcova stranka je saopštila da Francuska žuri da Ukrajini obezbedi tenkove

Kopredsedavajući Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl kritikovao je odluku francuskog predsednika Emanuela Makrona da najavi isporuku lakih tenkova na točkove Ukrajini.

Klingbajl je to rekao u intervjuu listu Cajt, a prenosi „Evropska pravda“.

Političar iz stranke nemačkog kancelara Olafa Šolca rekao je da Nemačka stalno preispituje vojnu pomoć Ukrajini, „procenjujući svaki dan šta vojna situacija zahteva“.

Na pitanje zašto Nemačka nije pokazala liderstvo u snabdevanju tenkovima Ukrajini, Klingbajl je odgovorio: „Bio je telefonski razgovor, a zatim zajednička izjava Olafa Šolca i američkog predsednika Džoa Bajdena (u vezi snabdevanja borbenim vozilima pešadije). Ne znam zašto je francuski predsednik požurio sa saopštenjem“.

„Hajde da pričamo o savremenom shvatanju liderstva. Za mene, trčanje unapred nije deo toga. Signal za Ukrajinu – a posebno za Rusiju – bi svakako bio još jači kada bi sva trojica objavila ovu odluku u isto vreme“, političar veruje.

Kao što znate, Ukrajina je posebno zainteresovana za prijem nemačkih tenkova Leopard, jer ih u Evropi ima više od 2.000 i nalaze se u službi 13 zemalja. Ali za njihov ponovni izvoz potrebna je dozvola Berlina, a Nemačka je zabrinuta zbog opasnosti od eskalacije sukoba.

Kancelar Olaf Šolc ponovio je u ponedeljak da veruje u potrebu koordinacije isporuke oružja Ukrajini sa saveznicima, umesto da deluje sam.

Istovremeno, predsednik Poljske Andžej Duda je tokom posete Lavovu rekao da je Varšava odlučila da u okviru međunarodne koalicije prebaci u Kijev „tenkovsku četu” Leopard 2.