Britanska princeza Ana posetila je britanske mirovne snage na Kipru

Britanska princeza Ana posetila je britanske mirovne snage na Kipru

Britanska princeza En odbacila je kontroverzu oko njenog nećaka princa Harija i nastavila sa svojim kraljevskim dužnostima u sredu posetivši britanske vojnike koji služe u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija na etnički podeljenom Kipru.

Princeza, koja je sestra kralja Čarlsa III i jedina ćerka pokojne kraljice Elizabete Druge, planira da se sastane sa pripadnicima Kraljevskog logističkog korpusa, u čijoj je vojnoj jedinici služi kao glavni pukovnik, kako bi priznala njihovu službu. jedna od mirovnih snaga UN sa najdužim stažom.

Mirovne snage su pozvale En u posetu i planirale su da je vode u obilazak dela tampon zone pod kontrolom UN-a koja razdvaja otcepljene kiparske Turke ove ostrvske države na severu od međunarodno priznatog juga kiparskih Grka.

Princeza će takođe položiti venac na groblju u tampon zoni gde su sahranjeni mnogi vojnici Komonvelta koji su poginuli u sukobima uključujući oba svetska rata.

Poseta je usledila dan nakon što su memoari princa Harija „Spare“ napisani duhovima pušteni u prodaju širom sveta. Knjiga razotkriva gorke podele unutar kuće Vindzor.

Hari, koji je proveo deceniju u britanskoj vojsci, tvrdi da njegovi rođaci nisu bili dobrodošli njegovoj supruzi Megan, i optužuje članove kraljevske porodice, uključujući i njegovu maćehu Kamilu, da su puštali priče u medije kako bi poboljšali sopstvenu reputaciju.

Bakingemska palata nije komentarisala nijednu od optužbi, iako su se kraljevski saveznici odbili, uglavnom anonimno.

Ranije u sredu, En se sastala sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom. Oni su razgovarali o pitanjima vezanim za klimatske promene, energetskoj krizi izazvanoj ruskim ratom u Ukrajini i naporima da se ponovo pokrenu zaustavljeni pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra, navodi se u vladinom saopštenju.

Anastasijad je princezi poklonio srebrnu kopiju pehara iz 4. veka p. i foto album Kiprana koji su se dobrovoljno prijavili da se bore sa britanskim snagama tokom Drugog svetskog rata. En je uzvratila svojim portretom.

Princeza je takođe trebalo da se sastane sa vojnicima i njihovim porodicama u garnizonu Dekelija, jednoj od dve vojne baze koje je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržalo nakon što je Kipar stekao nezavisnost od britanske vladavine 1960. godine.

Pristup medijima tokom njene posete bio je ograničen na Anin kratak sastanak sa Anastasiadesom. Nije dala nikakve javne primedbe.

Britanski visoki komesar za Kipar Irfan Sidik rekao je u saopštenju da je poseta bila „važna prilika da se pokaže snaga trajnih veza između naše dve zemlje“.