NATO i EU će pojačati zaštitu gasovoda, kao ključne infrastrukture

NATO i EU će pojačati zaštitu gasovoda, kao ključne infrastrukture

NATO i EU pokreću radnu grupu za jačanje zaštite kritične infrastrukture kao odgovor na prošlogodišnji napad na gasovode Severni tok i rusko „energetsko naoružanje“, saopštili su u sredu lideri organizacija. .

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je sabotaža gasovoda Rusija-Nemačka u Baltičkom moru prošlog septembra pokazala potrebu „da se suoči sa ovom novom vrstom pretnje“.

„Ovo je radna grupa u kojoj će naši stručnjaci iz NATO-a i Evropske unije raditi ruku pod ruku da identifikuju ključne pretnje našoj kritičnoj infrastrukturi, da sagledaju strateške slabosti koje imamo“, rekla je ona u Briselu, govoreći pored generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zapadni i ruski zvaničnici razmenili su optužbe za eksplozije u Severnom toku, ali zvaničnici u Švedskoj i Danskoj koji istražuju napad nisu imenovali nijednog mogućeg krivca.

Von der Lajen je rekla da će radna grupa u početku dati predloge o transportnoj, energetskoj, digitalnoj i svemirskoj infrastrukturi.

Zapadni zvaničnici kažu da su napadi na Severni tok i iznenadna isključenja gasa iz Rusije od početka rata Moskve u Ukrajini istakli koliko su mnoge članice EU i NATO zavisne od ključne infrastrukture i ruske energije.

Stoltenberg je, govoreći neposredno pre sastanka sa Komisijom Fon der Lajen na kojoj se razgovaralo o bezbednosti, rekao da će radna grupa biti deo povećane saradnje između NATO-a i EU.

„Otpornost i zaštita kritične infrastrukture ključni su deo naših zajedničkih napora, kao što smo videli i sa oružavanjem energije predsednika Putina i… sabotažom gasovoda Severni tok“, rekao je on.

„Želimo da zajedno razmotrimo kako da našu kritičnu infrastrukturu, tehnologiju i lance snabdevanja učinimo otpornijim na potencijalne pretnje i da preduzmemo mere za ublažavanje potencijalnih ranjivosti.