Rusija će lansirati raketu Sojuz kako bi vratila kosmonaute sa ISS nakon curenja

Rusija će lansirati raketu Sojuz kako bi vratila kosmonaute sa ISS nakon curenja

Rusija je u sredu saopštila da će lansirati još jednu raketu Sojuz 20. februara kako bi kući vratila dva kosmonauta i jednog američkog astronauta sa Međunarodne svemirske stanice nakon što je u njihovoj originalnoj kapsuli prošlog meseca došlo do curenja rashladne tečnosti.

Do curenja je došlo zbog sitne ubode u spoljašnjem radijatoru kapsule Sojuz MS-22 koja je trenutno usidrena na ISS i trebalo je da tri člana posade vrati na Zemlju u martu.

„Ekspedicija Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina i Fransiska Rubija na ISS se produžava. Oni će se vratiti na Zemlju na Sojuzu MS-23“, saopštio je Roskosmos.

Lansiranje Sojuza MS-23 biće 20. februara 2023. godine u bespilotnom režimu“, saopštio je Roskosmos.

Lansiranje MS-23 ranije je bilo planirano za sredinu marta. Sojuz MS-22 će se spustiti na Zemlju bez posade, navodi se u saopštenju.

Roskosmos je saopštio da je do oštećenja cevovoda radijatora došlo kao posledica meteorita.

„Prečnik rupe je manji od 1 milimetra“, kaže se.

Incident je poremetio ruske aktivnosti ISS-a, primoravši kosmonaute da obustave šetnje svemirom, dok se zvaničnici fokusiraju na kapsulu koja curi, koja služi kao čamac za spasavanje posade.

Curenje je takođe problem za NASA. Američka agencija je prošlog meseca saopštila da istražuje da li bi svemirska letelica Crev Dragon kompanije SpaceKs mogla da ponudi alternativnu vožnju kući za neke članove posade ISS-a, u slučaju da Rusija ne bude u mogućnosti da lansira još jedan Sojuz.