Ruski Vagner preuzelo kontrolu nad gradom Soledar

Ruski Vagner preuzelo kontrolu nad gradom Soledar

KIJEV – Istočni ukrajinski rudarski grad Soledar visio je o koncu dok je ruska plaćenička firma Vagner preuzela kontrolu, ali je nastavila borbu, a ranija tvrdnja Kijeva da se njegove snage drže podigla je neizvesnost, preneo je Rojters.

Soledar je bio u fokusu intenzivnih borbi jer ga je Rusija smatrala ključnim za svoju kampanju za obližnji strateški grad Bahmut i veći istočni region Ukrajine Donbas. Rojters nije bio u mogućnosti da proveri uslove na terenu.

„Vagnerove jedinice preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada je formiran kotao u kome se vode borbe u gradovima“, rekao je u utorak uveče šef Vagnera Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, prema ruskim novinskim agencijama.

„Broj zarobljenika biće objavljen sutra“, dodao je on, ne navodeći više detalja.

Rusko zauzimanje Soledara i njegovih ogromnih rudnika soli imalo bi simboličnu, vojnu i komercijalnu vrednost za Rusiju. Ali situacija u Soledaru i oko njega je delovala tečno.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da su ruske trupe i Vagnerovi borci verovatno preuzeli kontrolu nad većim delom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

Ali Prigožinov komentar da su borbe nastavljene u Soledarovom centru sugeriše da ruska kontrola nije potpuna, uprkos njegovoj izjavi da je ceo grad u Vagnerovom rukama.

Ruska državna novinska agencija RIA je kasnije objavila izveštaj u kojem se navodi da je grupa Vagner preuzela Soledarske rudnike soli posle „žestokih borbi“. Rudnici soli se nalaze u predgrađu grada. Vašington je rekao da Prigožin možda želi ličnu kontrolu nad rudnicima u toj oblasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i vojna komanda nisu pominjali kontrolu nad Soledarom u utorak uveče. Zelenski je ponovio svoj poziv na više zapadnog oružja, rekavši da Rusija okuplja svoje snage da intenzivira svoju kampanju. On nije naveo detalje.

Ali ukrajinsko ministarstvo odbrane je u utorak kasno na Tviteru objavilo: „Čak i nakon što je pretrpela kolosalne gubitke, Rusija i dalje manijakalno pokušava da zauzme Soledar – dom najvećeg rudnika soli u Evropi“.

Ukrajina je ranije saopštila da se njene snage i dalje drže položaja u Soledaru, izdržavajući napade talasa za talasom ruskih snaga koje traže prvu pobedu na bojnom polju mesecima.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je u utorak uveče da su borbe za grad još uvek besne.

„Neprijatelj zanemaruje teške gubitke svog osoblja i nastavlja da aktivno juriša“, rekla je ona. „Prilazi našim položajima su jednostavno posuti telima mrtvih neprijateljskih boraca. Naši borci hrabro drže odbranu“.

Ranije su neki istaknuti ruski vojni blogeri pozvali na oprez u vezi sa situacijom u Soledaru i rekli da su se tokom noći nastavile intenzivne borbe u centru grada i na njegovim periferijama.

Zauzimanje Soledara bio bi najveći dobitak Rusije od avgusta, nakon niza ponižavajućih povlačenja tokom većeg dela druge polovine 2022. Ruske snage se mesecima bore da zauzmu Bahmut.

Ali svaka pobeda bi imala veliku cenu, jer su trupe obe strane pretrpele velike gubitke u nekim od najintenzivnijih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu pre skoro 11 meseci. Kijevska vlada je poslednjih dana objavila slike na kojima se vidi, kako kaže, desetine mrtvih ruskih vojnika na blatnjavim poljima.

Moskva kaže da bi hvatanje Bahmuta bio veliki korak ka preuzimanju pune kontrole nad ukrajinskim regionom Donjeck, jednom od četiri provincije za koje je tvrdila da je pripojila pre dva meseca.

U blizini Bahmuta, tim ukrajinskih vojnika ispalio je salve granata iz teškog protivavionskog topa na, kako su rekli, ruske kopnene položaje, preko golog snežnog polja.

„Pržimo orke“, rekao je jedan vojnik pod imenom „Pilot“, koristeći uobičajenu ukrajinsku uvredu za ruske trupe.

Njegova posada dobija koordinate ruskih baza od posmatrača ili dronova. Oni periodično granatiraju ruske baze i oslobađaju oluje jake vatre kada neprijateljske trupe napreduju: „Ako se vrlo aktivno ušuljaju, onda ih ubijamo u velikom broju.

Nekoliko sati nakon što je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok posetila grad Harkov na severoistoku zemlje, ruski udari u utorak kasno pogodili su fabriku vatrometa, rekao je regionalni guverner, dodajući da niko nije povređen.

Rusija je 24. februara započela ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini, tvrdeći da bliske veze Ukrajine sa Zapadom i ambicija da se pridruži NATO-u predstavljaju bezbednosnu pretnju. Kijev i njegovi saveznici optužuju Moskvu za ničim izazvan rat za oduzimanje teritorije od Ukrajine.

Kanada je saopštila da će za Ukrajinu kupiti nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS) proizveden u SAD. Ukrajinski vojnici su uskoro trebalo da stignu u Sjedinjene Države da počnu obuku na raketama protivvazdušne odbrane Patriot, koje je Vašington obećao Kijevu prošlog meseca, rekao je američki zvaničnik.

Pored slanja oružja Ukrajini, Zapad je više puta pooštravao ekonomske sankcije Moskvi. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da najnoviji potez, ograničenje cene ruske nafte, izgleda da ostvaruje svoje ciljeve zadržavanja ruske nafte na tržištu uz ograničavanje prihoda Moskve.