Berbok u Harkovu najavila 20 miliona evra pomoći Ukrajini

Berbok u Harkovu najavila 20 miliona evra pomoći Ukrajini

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je tokom posete Harkovu u utorak najavila pomoć Ukrajini u iznosu od 20 miliona evra za finansiranje satelitskih komunikacionih usluga Starlink, piše pres služba nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi „Evropska istina“.

„Ukrajina je apelovala na Nemačku za pomoć u finansiranju satelitskog komunikacionog kanala Starlink. Ministar spoljnih poslova Berbok najavio je danas da će Nemačka izdvojiti 20 miliona evra za ovu svrhu“, navodi se u poruci.

Sredstva će biti iskorišćena za finansiranje rada 10.000 Starlink terminala, od kojih će trećina biti prebačena za potrebe Oružanih snaga Ukrajine.

„Komunikacija u realnom vremenu će omogućiti ukrajinskim vojnicima da jasno koordiniraju svoje akcije tokom odbrane Otadžbine i bolje se brane od ruskih napada“, navelo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe, kako je saopštilo nemačko ministarstvo spoljnih poslova, Berbok je tokom putovanja u Harkov razgovarala sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom Berlin o daljoj vojnoj podršci Kijevu, načinima da se Rusija privede pravdi za ratne zločine i perspektivama za pristupanje Ukrajine EU.

Kako je saopšteno, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok posetila je Harkov u utorak. Berbok je postao prvi nemački zvaničnik koji je posetio grad od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu. Pored toga, ona je prva šefica Ministarstva spoljnih poslova koja je posetila Harkov od februara 2022. godine.

Tokom posete, koja je bila tajna iz bezbednosnih razloga, Berbok su pratili ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksij Makejev.

Analena Burbok je jedna od onih koji najviše podržavaju Ukrajinu u nemačkoj saveznoj vladi, a takođe je posetila ukrajinsku teritoriju više puta od početka rata punih razmera.

Ona je više puta zagovarala da se Kijevu obezbedi neophodno oružje i oštro je kritikovala Rusiju i Vladimira Putina. Nedavno je šef nemačkog MIP-a odbacio „božićno primirje“ koje je objavila Ruska Federacija.