Kuleba posle posete Berbok: Ne sumnjam u još veću vojnu pomoć Nemačke

Kuleba posle posete Berbok: Ne sumnjam u još veću vojnu pomoć Nemačke

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji je pratio nemačku koleginicu Analenu Berbok tokom njene posete Harkovu, izrazio je uverenje da će Ukrajina dobiti još više vojne pomoći od Nemačke.

„Danas smo Analena Berbok i ja posetili Harkov u vreme rata, gde je Rusija izazvala ogromne patnje. Harkov je sada simbol uspešnih ukrajinskih kontraofanziva, koje dokazuju da će Ukrajina pobediti uz dovoljnu podršku svojih partnera. Ne sumnjam da će dalje nemačka vojska pomoć će doći“, rekao je ministar.

Kako je saopšteno, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Burbok posetila je Harkov u utorak. Berbok je postao prvi nemački zvaničnik koji je posetio grad od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu. Pored toga, ona je prva šefica Ministarstva spoljnih poslova koja je posetila Harkov od februara 2022. godine.

Tokom posete, koja je bila tajna iz bezbednosnih razloga, Berboka su pratili ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i ambasador Ukrajine u Nemačkoj Aleksij Makejev.

Analena Burbok je jedna od onih koji najviše podržavaju Ukrajinu u nemačkoj saveznoj vladi, a takođe je posetila ukrajinsku teritoriju više puta od početka rata punih razmera.

Ona je više puta zagovarala da se Kijevu obezbedi neophodno oružje i oštro je kritikovala Rusiju i Vladimira Putina. Nedavno je šef nemačkog MIP-a odbacio „božićno primirje“ koje je objavila Ruska Federacija.