Emiru Kusturici uručena nagrada za knjigu o Peteru Handkeu

Emiru Kusturici uručena nagrada za knjigu o Peteru Handkeu

Emir Kusturica dobitnik je nagrade „Dejan Medaković“ za 2022. godinu, za knjigu „Vidiš li da ne vidim“ o nobelovcu Peteru Handkeu, javlja portal 021.rs.

Nagradu dodeljuje novosadska izdavačka kuća „Prometej“, a žiri na čelu sa predsednikom Boškom Suvajdžićem doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude Kusturica za knjigu koju je objavila Srpska književna zadruga, piše 021.rs .

„Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbudljivu, biografsku i ličnu knjigu – putopis i životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u detinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti“, navodi žiri.

Kusturica je na dodeli nagrade istakao da ovakve nagrade predstavljaju ideju da je ideologija „viša sfera i da ona odjekuje moral“.

„Ljudski život i vekovi iza nas uspravili su čoveka do najviše tačke i sad imam utisak da se, kao u ‘Epu o Gilgamešu’, svi trude da mu te noge svežu i da skinu koga god da uzleti i vrate na zemlju, i ako može još dublje – pod zemlju. Ovakvi skupovi i nagrade služe kao najveće uporište slobodne individue i slobodnog čoveka“, rekao je Emir Kusturica.

Dosadašnji laureati su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić, Radivoje Stokanov i brojni drugi.