EU da dogovori preostale klimatske zakone do leta

EU da dogovori preostale klimatske zakone do leta

BRISEL – Evropska unija ima za cilj da do jula završi pregovore o zakonima za postizanje cilja klimatskih promena do 2030. godine, iako će sporna revizija poreza na fosilna goriva verovatno potrajati duže, rekli su u ponedeljak švedski ambasadori u bloku.

EU sa 27 zemalja je u završnoj fazi pregovora o desetak zakona za borbu protiv globalnog zagrevanja, a prošle godine je sklopila sporazume o većini, uključujući zabranu prodaje novih automobila na fosilna goriva 2035. i veliku reviziju tržišta ugljenika.

Švedska, koja sada predsedava EU po principu rotacije i koja će predsedavati pregovorima među zemljama članicama do jula, želi da finalizuje strože ciljeve za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost i minimalne standarde energetskog učinka za zgrade, kao i zahteve za avio-kompanije da koriste više zelenog goriva.

„Pokušaćemo da to upotpunimo, kako bismo tokom prvog dela ove godine mogli da konstatujemo da je paket Fit for 55 uspešno priveden kraju u zakonodavnom radu“, rekao je Torbjorn Haak, zamenik ambasadora Švedske u EU, rekao je novinarima u Briselu.

Haak je rekao da Švedska za sada ne očekuje nove hitne predloge kako bi se izborila sa posledicama Rusije koja je smanjila svoje tokove gasa u Evropu, nakon što su zemlje EU prošle godine dogovorile hitne mere, uključujući ograničenje cene gasa i zahteve za punjenje skladišta.

Ali je dodao: „Mi ništa ne isključujemo“.

Ušteda energije i brže širenje obnovljivih izvora su od ključne važnosti za postizanje cilja EU da smanji neto emisije gasova staklene bašte za 55% u odnosu na nivoe iz 1990. do 2030. godine – kao i za postizanje cilja da se većina ruskog gasa na kraju zameni čistom energijom.

Međutim, rani prošlogodišnji razgovori među zemljama EU – koje zajedno sa Evropskim parlamentom moraju da usaglase konačne zakone – pokazali su poteze za slabljenje nekih predloga, uključujući zahteve za renoviranje zgrada koje gutaju energiju.

Izgledi za sporazum su manje optimistični za predlog da se ukine poreske olakšice EU na zagađujuće gorivo za avione. Zemlje moraju jednoglasno da odobre poreske promene EU, što ih čini đavolski teškim za usvajanje.

„Iskreno, ne mislimo da postoji toliko prostora za rezultate“, rekao je švedski ambasador u EU Lars Danijelson.