Mađarska će izdvojiti 3,5 miliona dolara za izvoz žita iz Ukrajine u Afriku

Mađarska će izdvojiti 3,5 miliona dolara za izvoz žita iz Ukrajine u Afriku

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio je izdvajanje oko 3,5 miliona dolara za izvoz ukrajinskog žita u afričke zemlje u okviru napora za rešavanje globalne prehrambene krize.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na mađarsku agenciju MTI, Sijartova izjava je data na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo Kristofom Lutundulom Apalom Pen’Apalom.

„Mađarska će u okviru svoje globalne odgovornosti finansirati otpremu 10.000 tona žita iz Ukrajine u Afriku u vrednosti od oko 3,5 miliona američkih dolara“, rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

Sijarto je takođe naveo da su Mađarska i DRC zainteresovane za što pre uspostavljanje mira i okončanje oružanih sukoba koji potresaju svet i zbog toga pozivaju na neophodan dijalog, prekid vatre i mirovne pregovore.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Mađarske, ovo je prva zvanična poseta ministra spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo u 50-godišnjoj istoriji diplomatskih odnosa.

Ovo nije prva inicijativa mađarske strane u nastojanjima da se žito izvozi iz Ukrajine.

Na primer, u oktobru 2022. Mađarska je otvorila veliki železnički terminal na granici sa Ukrajinom za pretovar kontejnera sa širokog koloseka na uski kolosek – ovaj projekat će omogućiti uspostavljanje kopnene rute za snabdevanje ukrajinskim žitom lukama severni Jadran.

Ukrajina je prošle godine, podsetimo, na dan sećanja na stradale od gladi pokrenula inicijativu Žito iz Ukrajine, prema kojoj se do 60 brodova sa ukrajinskim žitom može poslati u najsiromašnije zemlje Afrike i Azije.