Štrajkovi u Velikoj Britaniji se nastavljaju nakon što su pregovori vlade sa sindikatima propali

Štrajkovi u Velikoj Britaniji se nastavljaju nakon što su pregovori vlade sa sindikatima propali

Britanija će se suočiti sa novim štrajkovima radnika koji traže veće plate nakon što sastanci ministara i sindikata u ponedeljak nisu uspeli da okončaju talas obustava u sektorima od zdravstva do transporta.

Više od 10.000 radnika hitne pomoći napustiće u sredu kako je planirano, navodi se u saopštenju sindikata GMB, nakon što razgovori sa ministrom zdravlja Stivom Barklijem nisu uspeli da donesu napredak.

„Bilo je određenog angažmana u vezi sa platama – ali ne i konkretne ponude koja bi mogla da pomogne u rešavanju ovog spora i značajnom napretku“, rekla je nacionalna sekretarka GMB Rejčel Harison.

Pošto povećanje plata ne uspeva da prati dvocifrenu inflaciju, koja je sada oko 40-godišnjih maksimuma, medicinske sestre, osoblje hitne pomoći i železnički radnici su među onima koji su odustali, a nastavnici su takođe bili glasani zbog akcije.

Sindikati nastavnika, koji će kasnije ove sedmice objaviti rezultate svojih štrajkačkih listića, sastali su se sa ministrom obrazovanja, dok je ministar zdravlja razgovarao i sa sindikatima koji predstavljaju medicinske sestre. Ministar saobraćaja je trebalo da se sastane sa železničkim sindikatima.

RCN, koji predstavlja medicinske sestre, nazvao je sastanak sa Barklijem „gorko razočaravajućim“. U njemu se navodi da predstoji dug put ako ministri žele da spreče štrajkove medicinskih sestara zakazane za 18. i 19. januar.

Sindikati Unite i Unison, oba predstavljaju zdravstvene radnike, takođe su osudili pristup vlade. Onai Kasab iz kompanije Unite rekao je da je vlada jasno stavila do znanja da želi da razgovara o uštedi produktivnosti u zamenu za dalju nagradu.

„Govorimo o ljudima koji ionako rade duže od ugovorenih sati, samo da bi obavili posao“, rekao je on novinarima. „Danas je uvreda za naše članove.

Sindikati su saopštili da će prekinuti štrajkove u narednih nekoliko nedelja samo ako budu date ponude za rešavanje sporova oko ovogodišnjeg poravnanja plata, dok vlada želi da se fokusira na povećanje plata za sledeću finansijsku godinu.

Vlada je tvrdila da će povećanje plata u skladu sa inflacijom samo podstaći dalje povećanje cena i dovesti do daljeg rasta kamatnih stopa i plaćanja hipoteka.

Tokom posete jednom zdravstvenom centru ranije u ponedeljak, premijer Riši Sunak rekao je novinarima da vlada rado razgovara o zahtevima za plaćanje koji su „usidreni u onome što je razumno, šta je odgovorno, šta je dostupno za zemlju“.

Upitan o medijskim izveštajima da vlada razmatra jednokratnu isplatu medicinskim sestrama kako bi im pomogla oko troškova života, Sunak je odbio da komentariše pojedinosti.